MENU
klinika

Krijimet e jo vetëm...

5 fakte interesante që me siguri nuk i keni ditur për Dior

03.08.2019 - 15:48

Christian Dior ka qenë dhe do të mbetet një nga stilistët më të famshëm francez.

Ai lindi më 21 janar 1905 në Granville dhe vdiq më 24 tetor të vitit 1957. Që nga parfumet, aksesorët, deri tek rrobat më prestigjoze, Christian Dior ka veshur shumë gra me elegancë.

Sot do të ndajmë me ju 5 fakte interesante për Dior.

1.Ai zotëronte një galeri arti në Paris

Para se të fillonte karrierën e tij në art dhe modë, Dior në të vërtetë dëshironte të ishte arkitekt ndërsa prindërit e tij donin që ai të studionte politikë. Ai u regjistrua në Institutin e Studimeve Politike në Paris, i njohur gjithashtu si Shkencat në Paris. Por studimet politike nuk ishin aspak emocionuese për të, kështu që, në vitin 1928, ai vendosi të hapte galerinë e tij të artit në Paris.

2.Feministet nuk i pëlqyen krijimet e tij

Siç e kemi shkruar më lart, Christian Dior së pari donte të ishte arkitekt, kështu që gjithmonë i kushtonte vëmendje të veçantë linjave dhe formave të modeleve të tij. Kjo ishte e dukshme në krijimet e tij, sepse ai donte të arrinte pamje me proporcion të mirë, prandaj i theksoi ijet dhe bustin. Christian Dior dëshironte të nxirrte në pah format dhe kthesat e trupit të grave. Sidoqoftë, feministeve nuk u pëlqen disa nga koleksionet e tij, sepse sipas tyre gratë nuk ndiheshin rehat duke veshur korse për t’iu përshtatur standardeve të vendosura nga Dior. Nëse Coco Chanel dëshironte që gratë të ndiheshin komode në veshjet e tyre, Dior preferonte që të vinte në pah format e tyre.

3.Historia pas parfumit Miss Dior

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, motra e Christian Dior, Catherine Dior, ishte anëtare e Rezistencës Franceze kundër okupimit nazist. Ajo u kap nga Gestapo dhe u dërgua në kampin e përqendrimit Ravensbrück në Gjermani, ku qëndroi e burgosur deri në çlirimin e saj në 1945. Në shenjë respekti për motrën e tij, Dior emëroi një nga parfumet e tij si “Miss Dior”. Thelbi i aromës është shumë lule, duke iu referuar kohës që ata kaluan në jug të Francës, në Grasse.

4.Ai punësoi Yves Saint-Laurent

Një ndër faktet interesante në lidhje me Dior është se Yves Saint-Laurent ishte punonjësi i tij. Kur Yves Saint-Laurent u bë asistent i Dior, në vitin 1955, ai ishte vetëm 19 vjeç. Dy vite më vonë, Christian Dior vdiq nga një atak në zemër dhe Yves Saint-Laurent u bë drejtori artistik i shtëpisë Dior.

5.Çdo koleksion ka siluetin e vet

Christian Dior i përshtati koleksionet e tij çdo kohe. Në vitin 1947, pas Luftës së Dytë Botërore, ai paraqiti krijime që sillnin gëzim dhe besim te njerëzit. Për shembull, mund të shihet qartë se lulet frymëzuan modelet e veshjeve të koleksionit “Corolle”. Gratë që visheshin me veshje “Corolle” dukeshin si tulipanë të rinj! Pastaj, koleksioni “En 8”, i cili njihet edhe si “Pamja e re”, rriti kthesat e trupit të grave.

Koleksionet e ardhshme të Dior ishin më të moderuara. Krijimet e tij bazoheshin në shoqëri. Ai besonte se moda mund t’u jepte grave çfarë u nevojitej atyre.