MENU
klinika

Shqetësuese për të gjithë...

6 mënyra të thjeshta për të parandaluar hemorroidet

12.08.2019 - 18:02

Nuk është aspak e këndëshme për të folur për to por megjithatë ky është një problem i cili mund t’i shqetësoj që të gjithë dhe të jetë shumë evident.

Jemi duke folur për hemorroidet ose të njohura në gjuhën popullore si kapsllëku.

Megjitatë në vorbullën e këshillave të ndryhme që mund të jepen më posht do të njiheni me 5 prej tyre të dhëna nga mjek profesionist.

“Hemorroide janë tipare normale të anatomisë,” thotë Steven Kussin, MD, gastroenterolog në New York.

Hemorroidet fillojnë të bëhe problem kur përkeqësohen, e në momentin që japin shenjat e par si kruajtja, rrjedha gjak apo dhe dhimbje e madhe.

Njihumi me 5 këshillat e specialitit më poshtë:

 

1.Plotësoni fibrat në trupin tuaj

Hemorroide ka më shumë të ngjarë të ndodhin  te njerëzit që kanë lëvizje të rrallë të zorrëve. Një nga mënyrat më të lehta, më natyrale për tu bërë më të rregullt është mbushja e organizmit tuaj me fibra qoftë përmes dietës suaj apo shtesave tuaja. “Shtimi i fibrave në dietë është rekomandimi universal i mjekëve të familjes dhe gastroenterologëve,” thotë Dr. Kussin. “Mund të rritet gazi, por ky është një çmim i vogël për të paguar përfitimet.” Synoni të merrni 25 – 30 gr fibra në ditë. Burime të shkëlqyera ushqimore të fibrave përfshijnë:

Bishtajore, të tilla si bizele të ndara, thjerrëza, fasule, elb bullgur, oriz kaf, brokoli, spinaq, bizele, dardhë, mollë apo dhe banane janë disa nga ushqimet të cilat janë të pasura më fibër dhe që do t’ju ndihmojnë me problemet tuaja.

 

2.Pini ujë mjaftueshëm

Kjo strategji e parandalimit të hemorroide është e thjeshtë dhe e lirë, por kaq pak prej nesh e bëjnë atë në të vërtetë. Së bashku me të ngrënë një dietë të shëndetshme plot fibra, hidratimi adekuat nga uji është çelësi për të pasur lëvizje të shëndetshme të zorrëve. “Pirja e mjaftueshme e ujit ndihmon në parandalimin e kapsllëkut dhe për këtë arsye zvogëlohet tendosja,” thotë Richard Desi, MD, një gastroenterolog në Qendrën Mjekësore Mercy në Baltimore. Pirja e gjashtë deri në tetë gota ujë çdo ditë nuk e mban vetëm sistemin tuaj të tretjes të funksionojë mirë, por përfiton gjithë trupin tuaj.

 

3.Bëni shumë aktivitet fizik

Sipas doktorit Desi, stërvitja dhe hemorroide kanë një lidhje dashurie-urrejtje. “Ushtrimi ndihmon për të mbajtur zorrën e trashë më të rregullt,” thotë ai. “Sidoqoftë, përfshirja në aktivitete që rritin presionin e barkut dhe / ose tendosje (të tilla si ngritja e peshave) mund të çojë në formimin e hemorroideve.” Të qëndrosh aktiv zvogëlon kohën tënde të ulur dhe të bësh presion mbi venat në rektumin e poshtëm tënd. Nëse keni një histori hemorroide problematike, ju mund të dëshironi të heqni dorë nga heqja e peshave të rënda ose aktivitete të tjera të forta dhe të zgjidhni për rutina më të moderuara të ushtrimeve të tilla si joga, noti, ose ecja për të parandaluar që të ndizet hemorroide.

dhimbje barku
dhimbje barku

4.Mos e luftoni ‘Urdhërin’për të shkuar në tualet

Kur duhet të shkosh, shko. Kjo është një nga mënyrat më të thjeshta për të parandaluar hemorroide. “Injorimi i nënës së natyrës ka rreziqet e tij, dhe hemorroide janë një prej tyre,” thotë Kussin. “Nëse i bindeni trupit tuaj kur ju ulërin, shansi për probleme është më pak. Ju i dëgjoni të gjithë të tjerët kur ata ulërijnë në ju; pse të mos dëgjoni trupin tuaj gjithashtu? Kur të prisni derisa të vendosni të keni kohën për të lëvizur zorrët, suksesi do të jetë shumë më i pakapshëm dhe duke u tendosur shumë më shumë të ngjarë. ”

 

5.Shmangni sforcimet

Tendosja dhe shtrimi më shumë i presionit mbi venat në rektumin tuaj është një nga shkaqet më të zakonshme të hemorroideve të dhimbshme ose të përgjakshme. Në disa raste, kjo mund të ndodhë si rezultat i shtytjes shumë të fortë kur përpiqeni të keni një lëvizje të zorrëve. Situata të tjera mund të shkaktojnë gjithashtu tendosje, të tilla si ngritja e sendeve të rënda, një kollë kronike, apo edhe shtatzënia. Nëse keni probleme me hemorroide, Kussin këshillon të jetë i vetëdijshëm për llojin që po vendosni në zorrët tuaja dhe ta shmangni atë sa më shumë që të keni mundësi.

Burimi: Everyday Health