MENU
klinika

Mund të dallohen shumë lehtësisht…

6 sekretet që na tregojnë thonjtë për sëmundjet

14.08.2019 - 15:56

“Thonjtë tuaj janë një pasqyrim shumë i mirë i shëndetit tuaj. Shumë gjëra mund të ndodhin në thonjtë që mund të tregojnë probleme sistemike ose të lëkurës, “thotë dermatologu Christine Poblete-Lopez, MD.

Kushtojini vëmendje çdo gjëje në ose rreth thonjve tuaj të duarve ose të këmbëve që papritmas shfaqen ndryshe.

Më poshtë do të njiheni me gjashtë prej sëmundjeve të cilat mund të identifikohen nëpëmjet thonjëve tuj.  Sidoqoftë, për një diagnozë, është e rëndësishme të shihni mjkun tua familjar, i cili do të marrë parasysh shumë faktorë përveç simptomave të thonjve.

 

  1. Stresi

Thonjtë e gishtave dhe këmbëve janë të lidhura ngushtë me flokët, thotë Dr. Poblete-Lopez. Ashtu si flokët tuaj mund të bien pas një sëmundjeje ose një periudhe të zgjatur stresi, thonjtë tuaj gjithashtu mund të shfaqin simptoma.

 

  1. Mole ose melanoma

Një shqetësim për ngjyrën e thonjve është një nga ankesat më të zakonshme që dermatologët dëgjojnë, thotë Dr. Poblete-Lopez. Zbritjet zakonisht shfaqen në linja që shkojnë nga kutikula në majë, dhe ato mund të jenë molë beninje ose melanoma kanceroze. Afrikano-amerikanët dhe aziatikët kanë më shumë të ngjarë të pësojnë ndryshime normale të pigmentimit që kanë të bëjnë me përkatësinë etnike.

Ju duhet të këshilloheni me një dermatolog nëse lëkura nën pllakën e thonjve – pjesa e fortë e gozhdës, që mbulon majën e gishtave – zhvillon ndonjë ngjyrosje kafe, thotë ajo. Këto zhvillime janë gjithmonë më shqetësuese nëse ato prekin një gisht të vetëm në vend të të gjithëve. Linjat kafe që futen në kutikulën mund të jenë një shenjë e melanomës.

  1. Artriti

Cista të vogla që rriten pranë ose në kutikulat mund të lindin me artrit. Këto janë beninje (jo kanceroze) dhe adresohen më së miri nga një kirurg i fushës.

 

  1. Psoriasis

Kjo gjendje e zakonshme e lëkurës zakonisht karakterizohet nga copëza të kuqe, me ngjyra të kuqe, por gjithashtu mund të ndikojë në thonj dhe thonj të këmbëve, thotë Dr. Poblete-Lopez.

Nëse keni ngjyrosje të verdhë të kuqe në thoin tuaj, që shpesh quhet “rënie vaji” ose “copë salmoni”, duhet të konsultoheni me dermatologun tuaj. Këtu janë simptoma të tjera që gjithashtu mund të tregojnë psoriasis:

Linjat e Beau: Linjat që drejtojnë krah për krah përmes thoit.

Trashje e lëkurës / heqje e thonjve: Trashje e lëkurës nën gozhdë, e cila mund të shkëpus gozhdën (onikolizën) nga shtrati i thoit. Kjo zakonisht fillon në majë dhe punon në drejtim të kutikulës.

Zonat e bardha: Pikat e bardha të dallueshme në thonjtë, të quajtur edhe leukonychia. (Spote me re të bardha që ndonjëherë shfaqen në thonj dhe thonj të këmbëve nuk hyjnë në këtë kategori, dhe nuk janë shqetësuese, sipas Dr. Poblete-Lopez.)

Linjat e zeza: Linjat e zeza që kalojnë nga maja në kutikulën mund të jenë mpiksje të vogla të quajtura hemorragji splinter ose kapilarë të dilated dhe shpërtheu – simptoma të mundshme të psoriasis.

Skuqje: Zonat zakonisht të zbehta pranë kutikulës kthehen në të kuqe, të cilat mund të shkaktohen nga kapilarët e ngjeshur, një tjetër shenjë e mundshme e psoriasis.

  1. Sëmundja e veshkave

Disa ndryshime të thonjve mund të tregojnë praninë e sëmundjes akute ose kronike të veshkave, Dr. Poblete-Lopez thotë:

Thonjtë e thyer: Të quajtur edhe koilonychia, thonjtë e përafërt me kreshta mund të ekzistojnë në prani të sëmundjes së veshkave. Këto thonj janë gjithashtu shpesh në formë lugë dhe konkave, dhe ato mund të tregojnë anemi me mungesë hekuri.

Vrimat / njollat ​​e bardha: Ngjashëm me rastet e psoriasis, shirita të dallueshëm të bardhë dhe njolla në thonj mund të tregojnë për sëmundje kronike të veshkave.

 

  1. Sëmundja Darier

Sëmundja Darier është një sëmundje gjenetike e rrallë që shkakton një skuqje të lëkurës dhe shfaqet kryesisht në adoleshencë. Ajo shfaqet në thonjtë e duarve dhe të këmbëve si vija të gjera, të bardha ose të kuqërremta, që shkojnë nga kutika në majë.

Burimi: Ceveland Clinic