MENU
klinika

Besimi, një lidhje e ndërlikuar

8 hile psikologjike që njerëzit të besojnë tek ju

22.08.2019 - 19:31

Besimi është një gjë shumë e ndërlikuar. Truri ynë merr më pak se 1 sekondë kohë për të vendosur nëse mund të besojmë dikë apo jo, por nëse vendimet e tij ishin të sakta, nuk do të kishte divorc, miqësi të shkatërruara ose mashtrim. Kjo është arsyeja pse njerëzit kanë tendencë të jenë dyshues dhe nuk i besojnë askujt që takohen menjëherë. Por nëse dëshironi të shënoni pikë me dikë, ekzistojnë disa metoda të provuara.

 

  1. Tregoni që ju pëlqejnë ata

A keni dëgjuar për fenomenin “reciprociteti i pëlqimit”? I referohet tendencës që njerëzit të pëlqejnë dikë që i pëlqen. Kjo ndodh sepse njerëzit ndiejnë ngrohtësi dhe mbështetje nga partneri i tyre, dhe është gjithashtu e dobishme të dini se ju pëlqeni. Kështu që nëse një ditë duhet të tërhiqni vëmendjen e dikujt, tregoni një qëndrim pozitiv ndaj tyre dhe do të keni të ngjarë të merrni të njëjtën sasi dashurie.

 

  1. Derdhni kafen tuaj

Kjo këshillë mund të duket e çuditshme. Pse duhet të prishim një përshtypje të parë duke bërë një gabim të ngathët? Por shumë studime konfirmojnë se duke theksuar ndjeshmërinë tonë në të vërtetë rrit atraktivitetin dhe besueshmërinë tonë.

Por ka 2 fakte të rëndësishme që duhet të mbani mend. Para se të thuash një shaka të keqe ose të bjerë lapsi duhet të jesh i sigurt që personi është i vetëdijshëm për performancën dhe besueshmërinë tënde të lartë. Dhe përpiquni të mos e bëni veten të prekshëm në një mënyrë që vë në dyshim reputacionin tuaj.

 

  1. Kërkoni falje të tepërt

Një metodë tjetër efektive, por shpesh e harruar për të ndërtuar besimin është të thuash, “Më vjen keq!” Studiuesit vunë re që kjo funksionon për situata kur ju padyshim nuk keni faj. Për shembull, duke thënë, “Më vjen keq për shiun”, ju shprehni ndjeshmëri dhe keqardhje që ka ndodhur diçka e trishtuar te njerëzit. Ju tregoni se e kuptoni përvojën e tyre dhe kjo rrit ndjeshëm besimin e tyre në ju.

  1. “Vepro si majmun”

Jo, nuk do të thotë që duhet të hani shumë banane ose të hidheni nëpër pemë. Metaforikisht kjo kjo ka të bëjë me imitimin e shprehjeve të fytyrës, gjestet, modelet e të folurit ose sjelljen e partnerit tuaj. Kjo teknikë quhet pasqyrim, dhe me të vërtetë funksionon.

Për shembull, gjatë këtij studimi, kamerierët morën këshilla më të larta kur imituan klientët në restorant. Më shumë hulumtime treguan se burrat i vlerësuan gratë më të favorshme në takimin me shpejtësi nëse gratë përsëritnin sjellje verbale dhe joverbale të takimit të tyre. Nëse do të përdorni këtë metodë, mos harroni të pasqyroni vetëm modele pozitive.

 

  1. Tregoni një sekret

Vetëzbulimi është ndoshta një nga qasjet më mbresëlënëse. Kur ndani disa informacione intime me njerëzit e tjerë, ata ndiejnë shqetësimet tuaja dhe ju afrohen më shumë. Kjo do të thotë që ata mund të besojnë disa nga sekretet e tyre edhe tek ju.

Dhe ky është gjithashtu një fakt i bazuar në shkencë. Hulumtimi i kryer nga disa institucione arsimore tregoi se studentët të cilët i bënin pyetje private njëri-tjetrit zhvilluan marrëdhënie më të ngushta në krahasim me grupet që nuk kishin asnjë informacion intim.

 

  1. Fol me shpejtësi

Disa specialistë konfirmojnë se shpejtësia e duhur e fjalimit tuaj mund të ndihmojë në ndërtimin e besimit dhe të mos humbni vëmendjen e partnerit tuaj. Ne besojmë se do të ishte e gabuar të thuash që duhet të zgjedhësh një ritëm të të folurit dhe ta ndjekësh atë çdo herë. Duket se çdo situatë ka nevojë për shkallën e vet. Për shembull, të folurit e shpejtë tregon urgjencën, eksitimin, emocionin dhe pasionin ndërsa një temp i ngadaltë ndihmon të përqendrohemi në rëndësinë, seriozitetin e një pike ose prezantimin e një ideje të re.

  1. Prekni rastësisht partnerin tuaj

Duket se prekja e rastësishme mund të bëhet gjithashtu një katalizator i fuqishëm i ndërtimit të besimit. Shumë studime kurioze dhe nganjëherë provokuese demonstrojnë efektivitetin e tij. Kur një burrë tërheqës kërkoi numrat e telefonit nga gratë e reja në rrugë, ai preku disa prej tyre për hir të shkencës. 19% e grave që ishin prekur (dhe vetëm 10% e atyre që nuk u preken) e dhane  numrin e tyre. Kur përdorni këtë metodë mbani në mend normat sociale dhe kulturore. Prekja ka më pak të ngjarë të ketë efekte të dobishme nëse shkel kufijtë personal.

 

  1. Bëni gjithçka rreth tyre

Supozojmë se shmngia i egos është mënyra më e vështirë për ta bërë dikë të besojë ty. Kur aplikoni këtë qasje, ju duhet të përqendroheni në nevojat, dëshirat dhe perceptimin e realitetit të një personi tjetër sesa në besimet tuaja. Në një takimin me një person të ri, përpiquni të mos përqendroheni në veten tuaj dhe tregimet tuaja që gjithmonë vrasin, por bëni pyetje dhe tregoni një interes të madh për partnerin tuaj. Ne besojmë se do të tronditeni me rezultatin.

Burimi: Bright Side