MENU
klinika

The Guardian

Brexit pa marrëveshje, një fyerje për demokracinë

10.08.2019 - 11:26

Trazirat aktuale të Britanisë së kanë dy shkaqe: vendimi i Konservatorëve për të bërë që shumica të paguajnë për një krizë të shkaktuar nga donatorët e tyre duke rritur zhgënjimin në masë dhe zemërimin; dhe varësia e Konservatorëve për marrjen e vendimeve fatkeqe të nxitura nga interesat e tyre partizane të perceptuara.

Kjo është arsyeja pse David Cameron thirri referendumin e Brexit; pse Theresa May bllokoi negociatat, polarizoi kombin dhe kjo është arsyeja pse Boris Johnson synon një Brexit të çrregullt gjatë një fushate zgjedhore. Një paralajmërim për Johnson: May dhe Cameron luajtën me shkrepëset, dhe u dëmtuan.

Kjo është një fyerje ndaj një demokracie që u fitua përmes luftës, sakrificës dhe me shumë gjak të derdhur.

Brexit pa marrëveshje nuk ishte një propozim gjatë fushatës së referendumit; elektoratit iu la përshtypja se një marrëveshje e negociuar do të ishte e shpejtë, e lehtë dhe pa dhimbje.

Kjo është arsyeja pse letra e  Laburistëve që i kërkon Sir Mark Sedwill, sekretarit të kabinetit dhe nëpunësit më të lartë civil të Britanisë,  të ndërhyjë për të parandaluar zgjedhje të çrregullta është e çuditshme dhe e rëndësishme.

Në çdo rast, një qeveri e unitetit kombëtar është një shpërqendrim i panevojshëm: siç thotë gazetari Stephen Bush: “Nëse një shumicë në parlament mund të gjendet për një qeveri të unitetit kombëtar, atëherë një shumicë me siguri do të ekzistojë tashmë që veprimi legjislativ të ndalet asnjë marrëveshje me mjete të tjera. ”Kjo tani duhet të jetë në fokus.

Por, Laburistët kanë edhe sfida për t’u përballur. Reagimi fillestar ndaj pushtetit të Johnson ishte i dobët, dhe pozicioni i tyre në Brexit ka nevojë për më shumë qartësi.

Të Gjelbrit janë të dashuruar me suksesin e tyre parlamentar evropian dhe votimin e tyre. Ndërsa votuesit duhet të jenë të vetëdijshëm për pasojat e votimit për partitë e tjera, laburistët duhet të përqëndrohen për të ofruar politika radikale pro-mjedisore, pronësi pro-publike, politika të tarifave anti-shkollore.

Ne jemi në prag të katastrofës kombëtare. Mbetet akoma pak kohë për ta shmangur atë , por me të vërtetë shumë pak.

Owen Jones është një kolumnist i The Guardian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?