MENU
klinika

The Guardian

Britanisë i duhet marrëveshja, pse këmbëngul Johnson?

05.08.2019 - 19:43

Ka vetëm një vend ku kryeministri britanik, Boris Johnson, duhet të jetë tani. Në Dublin, qyteti që mban çelësin për të zgjidhur disi çështjen irlandeze dhe duke shmangur një Brexit pa marrëveshje.

Përkundrazi, Johnson po bën fushatë për Brexit pa marrëveshje. Ky akt grotesk i vetë-dëmtimit kombëtar u shpik thjesht për të fituar udhëheqjen e Johnson të partisë Konservatore. Ai e ka fituar atë.

Mbretëria e Bashkuar tani është e ngecur në një marrëzi.

Jeffrey Donaldson, shefi i kryetarit të partisë Demokratike Unioniste në Westminster, ka diktuar se objektivi nuk është kufi i vështirë në ishullin e Irlandës dhe asnjë kufi i ri midis Britanisë dhe Irlandës Veriore”. Këto janë dukshëm të papajtueshme.

Megjithatë, kjo papajtueshmëri mbështet të ardhmen e Mbretërisë së Bashkuar si një vend tregtar.

Kompromisi mund të vijë vetëm nga kryeministri i Irlandës, Leo Varadkar. Megjithatë, Johnson nuk ka patur dëshirë e mundësi për ta takuar. Vetëm Varadkar mund t’i sigurojë 27 shtetet e BE-së se një marrëveshje kalimtare e tërheqjes nga Mbretëria e Bashkuar është e realizueshme.

Ai dhe Johnson duhet të bëjnë një marrëveshje, dhe dëshpërimisht së shpejti.

Drejtuesi i ri i Downing Street, Dominic Cummings, beson se Johnson do të përdorë një zgjedhje e përgjithshme për të neutralizuar kundërshtimin parlamentar për të mos patur asnjë marrëveshje deri në shtator dhe tetor.Ai mendon se kështu mund të krijojë një Brexit pa marrëveshje dhe një triumf zgjedhjesh për shefin e tij.

Dhe ndërkohë, një ethe populiste po përhapet në politikën britanike…

Simon Jenkins është një kolumnist i The Guardian