MENU
klinika

"Verë"

Çfarë janë dhe nga se shkaktohen njollat e lindura në trup?

13.08.2019 - 11:37

Njollat të quajtura “verë” janë copëza rozë, të kuqe ose vjollcë në lëkurë. Arnat bëhen nga shumë enë të vogla të gjakut që rriten gabimisht.

Njollat verë janë një lloj shenje lindjeje, kështu që foshnjat lindin me këto njolla.

Njollat verë nuk largohen vetë.

Njollat pjesën e prapme të qafës së një fëmije të porsalindur ndonjëherë u jepet pseudonimi “kafshimet e lejlekut”.

Ata nuk dhembin ose shkaktojnë kruajtje, por disa njerëz shqetësohen nga mënyra se si duken.

Rrallë, njollat verë në fytyrën e një fëmije janë një shenjë e një çrregullimi që mund të shkaktojë kriza dhe probleme të tjera shëndetësore. Ky çrregullim quhet sindromi Sturge-Weber.

kolana e librave

njollat kafe ne lekure-konica.al
  • Cilat janë simptomat e njollave verë?

Janë të sheshta, jo të ngritura;

Janë vjollcë, të kuqe ose rozë, dhe mund të errësohen ndërsa fëmija rritet;

Mbulonjnë një zonë të vogël ose të madhe të lëkurës;

  • Si i trajtojnë mjekët këto njolla?

Njollat verë janë të padëmshme. Disa mund të mbulohen me kozmetikë nëse nuk ju pëlqen mënyra se si duken.

Mjekët mund të bëjnë që njollat port-verë të zbehen ose të zhduken duke përdorur terapi lazer.

Me terapi lazer, një rreze e fortë e dritës ka për qëllim të zbardhë njollën verë. Ky trajtim funksionon më mirë te të rinjtë.