MENU
klinika

Një udhëzues për të gjithë femrat...

Çfarë ndodhë kur niveli i estrogjenit është i ulët?

13.08.2019 - 20:34

Estrogjeni është një hormon që më së shpeshti gjendet tek femrat, megjithëse burrat prodhojnë sasi të vogla. Rënia e estrogjenit mund të çojë në një sërë shqetësimesh dhe simptomash shëndetësore.

Edhe pse estrogjeni është i lidhur kryesisht me zhvillimin e grave gjatë pubertetit dhe ciklit riprodhues, ai ndikon në gjithçka nga shëndeti i kockave deri te mirëqenia emocionale.

Nivele të ulëta të estrogjenit mund të zhvillohen në gratë e të gjitha moshave për disa arsye.

Fakte të shpejta mbi estrogjenin e ulët:

Estrogjeni prodhohet kryesisht nga vezoret.

Kur nivelet e estrogjenit janë të ulta, ai mund të ketë disa efekte në trup.

Gratë që kanë çrregullime në të ngrëna, të tilla si anoreksia, kanë një rrezik më të lartë për të patur nivele të ulëta të estrogjenit

Shkaqet e estrogjenit të ulët

Ushtrimi i tepërt mund të shkaktojë nivele të ulëta të estrogjenit.

Nivelet e estrogjenit ndryshojnë për shumë arsye. Gjendje që prek ose dëmton vezoret mund të shkaktojë një ulje të niveleve të estrogjenit në trup.

Faktori më i rëndësishëm i rrezikut për të pasur estrogjen të ulët është mosha. Ndërsa gratë plaken dhe i afrohen menopauzës, është normale që nivelet e estrogjenit të bien.

Në fakt, nivelet e estrogjenit fillojnë të ulen disa vjet para se të shfaqet menopauza (një fazë e quajtur perimenopauzë).

Nivelet e estrogjenit gjithashtu mund të bien për disa arsye të tjera, duke përfshirë:

Dështimi i parakohshëm i vezores

Kushte kongjenitale, siç është sindroma Turner

Çrregullime tiroide

Ushtrime të tepërta

Anoreksia

Kimioterapia

kolana e librave

Gjendra e hipofizës me funksionim të ulët

Të kesh një histori familjare të problemeve hormonale gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një gruaje për të zhvilluar estrogjen të ulët.

Efektet e estrogjenit të ulët:

Simptomat e mundshme të estrogjenit të ulët përfshijnë periudha të parregullta, infertilitet dhe depresion.

Estrogjeni është një hormon thelbësor, kështu që efektet mund të jenë mjaft të gjera.

Simptomat e estrogjenit të ulët mund të përfshijnë si më poshtë: Periudha të parregullta: Estrogjeni është një nga hormonet kryesore që drejton ciklin menstrual.

Estrogjeni i ulët mund të çojë në periudha të humbura ose të parregullta.

Steriliteti: Nivelet e ulëta të estrogjenit mund të parandalojnë ovulacionin dhe të bëjnë shtatzëni të vështirë, duke çuar në infertilitet.

Kockat e dobëta: Estrogjeni ndihmon në mbajtjen e kockave të shëndetshme dhe të forta. Ndërsa nivelet e estrogjenit ulen, mund të ndodhë humbja e kockave. Për shembull, gratë që janë pas menopauzës kanë një rrezik të rritur të shfaqjes së osteoporozës dhe frakturave të kockave.

Marrëdhënie e dhimbshme: Estrogjeni mund të ndikojë në lubrifikimin vaginal. Nëse nivelet bëhen shumë të ulëta, mund të ndodhë thatësi vaginale, e cila shpesh çon në seks të dhimbshëm.

Pika e nxehtë: Pika e nxehtë ndodh shpesh gjatë menopauzës për shkak të niveleve të ulëta të estrogjenit.

Depresioni: Estrogjeni mendohet se rrit serotoninën, e cila është një kimikate në tru që rrit gjendjen shpirtërore. Mungesa e estrogjenit mund të shkaktojë një rënie të serotoninës që kontribuon në lëkundje humori ose depresion.

Rritja e infeksioneve të traktit urinar: Rritje të infeksioneve të traktit urinar mund të ndodhin për shkak të rrallimit të indeve në uretër, e cila mund të zhvillohet me ulje të estrogjenit.

Sipas Journal of Climacteric, ulja e estrogjenit në jetën e mesme shoqërohet me një rritje të yndyrës së barkut. Megjithëse shtimi i peshës për shkak të niveleve të ulëta të estrogjenit është tipik, ai nuk ka pse të jetë i pashmangshëm.

Ushqimi i një diete të shëndetshme dhe ushtrimi i rregullt mund të ndihmojnë gratë të zvogëlojnë shanset e tyre për të rritur peshën. diagnozë Një diagnozë e estrogjenit të ulët shpesh fillon me një provim fizik, histori mjekësore dhe një përmbledhje të simptomave. Treguesit të estrogjenit të ulët përfshijnë ndezje të nxehtë dhe periudha të humbura.

Por disa nga këto simptoma mund të ndodhin edhe si rezultat i kushteve të tjera, përfshirë problemet e tiroides. Për të përcaktuar shkakun e estrogjenit të ulët, një mjek mund të bëjë një test gjaku për të kontrolluar nivelin e hormonit. Mjeku gjithashtu mund të rekomandojë teste shtesë për të përjashtuar kushte të tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me estrogjenin e ulët.

Jo të gjitha gratë kërkojnë trajtim për estrogjenin e ulët. Por nëse simptomat e ulëta të estrogjenit janë shqetësuese, trajtimi mund të rekomandohet. Trajtimi individualizohet bazuar në shkakun e estrogjenit të ulët dhe simptomave të pranishme.

 

Burimi: Medical News Today