MENU
klinika

Trajtimi

Cilat janë simptomat e depresionit pas lindjes?

18.08.2019 - 17:19

Nëse ju ose shoqe juaja ka depresion pas lindjes, nuk jeni vetëm. Gjendja, e cila bën që nënat e reja të ndjehen tejet të pashpresa dhe të trishtuara, prek një në nëntë nëna të reja.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë ndihmoi në zhvillimin e një trajtimi të ri, i cili është aprovuar për gjendjen, për të shkuar së bashku me trajtimet ekzistuese, si terapia e bisedës dhe ilacet kundër depresionit.

Depresioni pas lindjes zakonisht fillon nga një javë deri në një muaj pas lindjes.

  • A është depresion pas lindjes apo diçka tjetër?

Stresi i rikuperimit nga lindja, kujdesi për një fëmijë të vogël dhe ndryshimet e hormoneve mund të bëjnë që të ndjeheni të trishtuara dhe të shqetësuara.

Por nëse ato ndjenja fillojnë të bëhën të tepërta dhe zgjasin më shumë se dy javë, mund të keni depresion pas lindjes.

Depresioni pas lindjes nuk është faji juaj. Është pjesërisht, për shkak të ndryshimeve në hormonet dhe trurin që mund t’ju bëjnë të ndjeheni jashtëzakonisht të zbrazët, të shqetësuar dhe madje mund t’ju bëjnë të dëshironi të lëndoni veten ose foshnjën.

Pa trajtim, mund të zgjasë me muaj ose vite. Është e rëndësishme të shihni menjëherë mjekun nëse dyshoni për depresion pas lindjes.

  • Cilat janë disa shenja?

Depresioni pas lindjes mund të fillojë gjatë shtatëzënësisë. Por zakonisht fillon një javë deri në një muaj pas lindjes. Në disa gra, mund të fillojë deri në gjashtë javë ose tre muaj pas lindjes.

Simptomat kryesore janë trishtimi i vazhdueshëm, pamundësia për të shijuar përvoja të tjera të lumtura ose shpërblyese, shqetësimi ose nervozizmi dhe të menduarit vazhdimisht për mirëqenien e foshnjës tuaj. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të izoloheni.

kolana e librave

Simptoma të tjera përfshijnë ndryshime në zakonet e ngrënies, dhimbje koke, probleme të stomakut dhe dhimbje të muskujve.

  • Cilët janë disa faktorë rreziku?

Ju mund të keni një rrezik më të madh për depresionin pas lindjes nëse keni pasur depresion para lindjes ose çrregullim bipolar. Të kesh një ngjarje stresuese të jetës, si vdekja e një të dashur, gjithashtu mund të të bëjë më të predispozuar të kesh këtë gjendje.

  • Si diagnostikohet?

Nëse jeni të shqetësuar se mund të keni depresion pas lindjes, sigurohuni që të konsultoheni me një mjek . Ai mund të ju ndihmojnë të përcaktoni nëse është depresion pas lindjes apo diçka tjetër.

Ata mund t’ju bëjnë pyetje në lidhje me trishtimin, shqetësimin dhe ankthin tuaj. Gjithashtu do të bëjnë teste gjaku për të zbuluar nëse një çrregullim tjetër, siç është një sëmundje tiroide, mund të jetë duke shkaktuar depresionin .

  • Si trajtohet?

Terapia dhe ilaçet mund t’ju ndihmojnë të ndjeheni më mirë me veten tuaj.

Gjatë terapisë së bisedës, ju do të flisni me një profesionist të shëndetit mendor se si po ndjeheni, po flini dhe po hani. Do të flisni gjithashtu për marrëdhëniet dhe ndjenjat tuaja ndaj foshnjës .

Antidepresantët gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të ndjeheni më mirë. Ju duhet të flisni me mjekun për rreziqet dhe përfitimet për ju dhe foshnjën përpara se t’i merrni ato.

nene e stresuar
nene e stresuar
  • Cilat mundësi të reja trajtimi ekzistojnë?

Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor mbështeti hulumtimet e hershme mbi një ilaç që u miratua kohët e fundit për nënat me gjendje të tillë. Ilaçi, i quajtur brexanolone, është ilaçi i parë i aprovuar posaçërisht për depresionin pas lindjes.

Për të marrë ilaçin, gratë duhet të mbikëqyren nga një profesionist mjekësor i cili e jep ilaçin në mënyrë intravenoze (përmes venave).

Gratë duhet të qëndrojnë në spital për rreth tre ditë.