MENU
klinika

Të gjithë mendonim se ishin të shëndetshme

Ja zakonet që fëmijët duhet të heqin dorë?

19.08.2019 - 19:06

Veprimet dhe zakonet tona të përditshme vijnë kryesisht nga fëmijëria jonë. Prindërit tanë na mësojnë gjëra dhe ne duam t’ua përcjellim fëmijëve tanë sepse ne mendojmë se ato janë të mira për shëndetin dhe zhvillimin e tyre. Por siç rezulton, disa nga këto gjëra mund të mos jenë aq të mira sa kemi menduar.

Qëdrimi ulur me një shpinë të drejtë

Shumë nëna u tregojnë fëmijëve të tyre, “Mbani shpinën drejt!” Ndërsa ata janë ulur. Por siç rezulton, të ulesh drejt e në një karrige nuk është ideja më e mirë. Studimet tregojnë se pozicioni më i rehatshëm që instinktivisht marrim kur ankohemi në karrige dhe rrëshqasim pak, është pozicioni më i shëndetshëm. Kur ne ulemi në këtë kënd prej 135 °, shtylla kurrizore, muskujt dhe tendonët nuk janë në një pozicion të shëndetshëm.

Dhe kur një person ulet me një shpinë të drejtë për një kohë të gjatë, ata mund të përjetojnë zhvendosje të diskut intervertebral. Kjo është arsyeja pse ekspertët rekomandojnë që fëmijët të ulen në një pozicion të qetë me një lloj mbështetje nën shpinë.

 

Përdorimi i dizifektuesve të duarve

Përdorimi i xhelëve dhe i lëngjeve antibakteriale në të vërtetë i bën mekanizmat mbrojtës të trupit dhe lëkurës sonë të dobët dhe mund të jetë një arsye për një sistem imunitar të dobësuar.

Për më tepër, këto xhel jo vetëm që vrasin bakteret e këqija – ata vrasin të gjithë florën në duar, kështu që përsëri, mbrojtja e trupit bëhet më e dobët. Ka pasur raste kur këto produkte kishin një efekt të menjëhershëm te fëmijët: ata shkaktuan acarim të lëkurës dhe helmim. Kështu që, nëse mund të përdorni ujë dhe sapun bëjeni këtë gjithëmonë tek fëmijët tuaj para se të mendoni të përdorni dizifektuesin e duarve.

Larja e dhëmbëve pas çdo vakti dhe përdorimi aromatizuesve të gojës

Larja e dhëmbëve pas çdo vakti nuk është ide e mirë sepse nëse përdorni pastë dhëmbësh shumë shpesh, prish ekuilibrin e duhur të acidit në gojë dhe shkatërron smaltin e dhëmbit. Pështyma supozohet të luajë një rol të natyrshëm në pastrimin e gojës dhe mbështetjen e ekuilibrit. E njëjta vlen edhe për larjet e sheshta të gojës që kanë një efekt negativ në mukozën në gojë, veçanërisht tek fëmijët.

Ajo që duhet të bëni, sidoqoftë, është t’i mësoni fëmijët të përdorin fije që ndihmojnë vërtet për të mbajtur gojën të pastër.

 

Pirja e qumështit

Qumështi është shumë i lidhur me fëmijërinë dhe konsiderohet të jetë një produkt që rikthen mungesën e kalciumit në trup. Sidoqoftë, studimet tregojnë saktësisht të kundërtën e kësaj. Kazeina, proteina që përmbahet në qumësht, rrit aciditetin në stomak dhe për ta ulur atë, trupi duhet të kërkojë minerale, përfshirë kalciumin. Dhe nëse keni mungesë kalciumi, keni rrezik të zhvilloni osteoporozë. Disa studime tregojnë se kazeina mund të jetë kancerogjene.

Në moshën 10-11 vjeç, fëmijët ndalojnë zhvillimin e fermentit që shpërndan kazeinë, kështu që adoleshentët dhe të rriturit nuk përfitojnë nga pirja e qumështit. Nutricionistët në fakt rekomandojnë të shmangin pirjen e qumështit.

Father and son using wash hand sanitizer gel pump dispenser.

Të jesh i zënë me aktivitetet “e duhura” dhe të mos vonosh

Fëmijët duhet të jenë të zënë. Mbajtja e tyre e zënë i ndihmon ata të zhvillohen dhe i bën ata më të fortë. Por nëse orari i tyre është shumë i ngushtë dhe ata kanë shumë aktivitete shtesë përveç shkollës, kjo mund të çojë në stres kronik. Dhe stresi shkakton ndryshime hormonale që mund të çojnë në një sistem të dobët imunitar, probleme me tretjen dhe çështje të tjera shëndetësore.

 

Thonjtë e prerë shumë shkurt

Besohet se mbajtja e thonjve të shkurtër nënkupton mbajtjen e duarve të pastra. Sidoqoftë, ekspertët e lëkurës thonë se ekziston një shans i madh për të infektuar zonën nën thua nëse ajo është shumë e shkurtër. Përveç kësaj, nëse një thua është shumë i shkurtër, majat e gishtave do të rriten më shumë dhe thonjtë mund të rriten brenda lëkurës. Prandaj, kur u prisni thonjtë fëmijëve tuaj, lini një skaj të vogël të bardhë, mbajini linjat drejt kur prerni dhe shikoni që të siguroheni se nuk do të rrënohen.

Burimi: Bright Side