MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Dhe sa shumë mund të durojë Hong-Kongu?

09.08.2019 - 11:01

Protestuesit e Pekinit dhe Hong Kongut mund të bien dakord  që edhe pse trazirat janë tani në javën e nëntë: trazirat po rriten dhe dhuna po intensifikohet.

Rajoni po përballet me krizën e tij më serioze për dekada të tëra. Ndërkohë Pekini lëshon kërcënime të fshehura, të tilla si stërvitja masive e 12,000 policëve të rebelimeve në Shenzhen, që duket se thonë: “Ata që luajnë me zjarr do të digjen”.

13 nga 18 rrethet e qytetit kanë patur protesta. Më i riu nga të arrestuarit është 13 vjeç, më i moshuari 76.

Të hënën, greva e parë e përgjithshme e Hong-Kongut në gjysmë shekulli, ndaloi linjat e metrosë dhe anuloi qindra fluturime.

Një numër i vogël por në rritje në këtë lëvizje pa lider janë kthyer me force kundër policisë. Të tjerë janë të trembur nga këto taktika dhe kanë frikë nga reagimi. Një drejtues i sindikatës studentore është arrestuar për posedim të “armëve fyese” dhe të tjerë janë akuzuar për rebelime, me dënim me burg deri në 10 vjet.

kolana e librave

Protestuesit ndjejnë më shumë dëshpërim sesa shpresë. Disa madje thonë se po ‘luftojnë’ tani sepse mund të arrestohen më vonë: ata e shohin situatën ‘tani ose kurrë’.

Një vendosje e Ushtrisë Liblirimtare të Popullit mbetet zgjidhja e fundit për Pekinin. Zyrtarët në Hong-Kong dhe Pekin me siguri shpresojnë që rikthimi i shkollave dhe universiteteve në shtator, si dhe rraskapitja e plotë e aktivizmit pa ndalesë, do t’i japin fund lëvizjes para se partia komuniste të festojë 70-vjetorin e marrjes së pushtetit në Kinë më 1 tetor.

Por ata gjithashtu duket se mbështeten tek policia më e ashpër dhe trajtim më ndëshkuese të protestuesve përmes sistemit të drejtësisë.

Gjithçka deri më sot tregon që kjo do t’i hedhë benzinë zjarrit. Dhe sa shumë mund të durojë Hong-Kong-u?