MENU
klinika

Vërejtjet për shtypin ndërkombëtar

Erdogan: Ata injorojnë qëllimisht sukseset tona

30.08.2019 - 10:48

Duke folur në një ceremoni çmimesh shtypi të enjten, Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan ka akuzuar shtypin ndërkombëtar për nënvlerësimin e qëllimeve të suksesit të Turqisë, njoftoi Agjensia Anadolu e drejtuar nga shteti i Turqisë.

Presidenti turk ishte i pakënaqur me mënyrën se si organizatat ndërkombëtare të shtypit kanë përfaqësuar Turqinë dhe vazhdoi të lavdërojë sektorin e mediave të vendit të tij.

“Sukseset e Turqisë nuk shihen qëllimisht në shtypin ndërkombëtar”, tha Erdogan.

“Ne dëshirojmë një Turqi më pluraliste, me një shtyp edhe më të lirë. Ne duam një shtyp ku mund të shprehen të gjitha idetë “, tha presidenti. “Vendi ynë ka një nga sektorët më dinamikë të mediave në botë.”

Grupet ndërkombëtare për të drejtat, mediat dhe Bashkimi Evropian kanë shprehur shqetësime të mëdha për lirinë e mediave në Turqi.

Raporti i Freedom House’s Freedom in the World 2019 tha se Partia e Drejtësisë dhe Zhvillimit e Erdoganit (AKP) kishte “pohuar kontrollin partizan” mbi median që prej ardhjes në pushtet në 2002, dhe vuri në dukje mbulim të njëanshëm nga shtypi turk, shumica e të cilave janë në pronësi të bizneseve të lidhur me partinë në pushtet.

Por Erdogan dhe AKP kanë pohuar se media e Turqisë është “më e lira” në botë dhe thotë se asnjë gazetar nuk është në burg për punën e vet.

Gjatë fjalimit të tij të enjten, presidenti turk shprehu shqetësime serioze për internetin, duke thënë se kjo kishte çuar në shpërndarje të dezinformatave më shumë se kurrë më parë.

Erdogani përmendi lajmet e rreme si një “kërcënim për demokracitë”. “Lajmet e rreme janë një kërcënim jo vetëm për njerëzit, por edhe për demokracitë. Turqia dhe demokracia turke, si shumë vende të tjera, nuk janë të lira nga kjo kërcënim “, tha Erdogan. “Ne e kemi parë shumë herë këtë të vërtetë të hidhur në ngjarjet që na kanë rënë në sy gjatë gjashtë viteve të fundit”, tha ai.

Erdogan i ka atribuar pjesën më të madhe të kundërshtimit të brendshëm ndaj sundimit të tij një komploti të mbështetur nga fuqitë e huaja.