MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Është koha që parlamenti britanik të kundërshtojë Johnson

06.08.2019 - 16:04

Largimi i Britanisë nga Bashkimi Evropian pa një marrëveshje do të ishte veprimi më i vullnetshëm i politikës që çdo qeveri e këtij vendi ka ndërmarrë në kohët moderne.

Asnjë marrëveshje nuk do të kërcënonte materialisht sigurinë ekonomike të popullit britanik, si në planin afatshkurtër ashtu edhe atë afatgjatë.

Megjithatë, pothuajse në mënyrë të pabesueshme, është e qartë se ky është tani një nga qëllimet kryesore të qeverisë së Boris Johnson.

Megjithëse ministrat vazhdojnë të thonë që ata do të preferonin të largoheshin me një marrëveshje, asnjë përpjekje serioze nuk po bëhet për të arritur një gjë të tillë. Kryeministri dhe ekipi i tij u raportuan gjatë fundjavës për të qenë të sigurt se parlamenti nuk mund t’i ndalojë ata.

Kjo lojë arrogante duhet të ndalet. Është një çështje e urgjencës kombëtare të menjëhershme demokratike. Vendi drejtohet nga një parlament i zgjedhur jo nga ministra që veprojnë vetë. Është koha që parlamenti të qëndrojë pranë Johnson dhe ta ndalojë atë që të largojë Britaninë nga BE për kushtet për të cilat nuk ka rënë dakord.

Ajo që Johnson është duke bërë do të ishte e gabuar edhe nëse ai do të kishte shumicën pas tij. Por shumica është kundër tij.

Ai është kreu i një qeverie të pakicave. Kështu që atij i mungon autoriteti demokratik dhe morali për të bërë atë që po përpiqet. Ai nominalisht ka mbështetjen e 311 deputetëve konservatorë në një parlament prej 650 të tillë.

Nuk ka asnjë arsyetim që parlamenti të mos veprojë në një kohë të tillë. Prandaj është thelbësore që deputetët të kthehen nga pushimet verore. Pushimet duhet të presin ose të përfundojnë.

Sidoqoftë, deputetët duhet të veprojnë sa më mirë. Ata duhet të hartojnë një peticion për një largim dhe të përpiqen të marrin mbështetjen e shumicës. Shtëpia e Lordëve, institucionet dhe këshillat lokale mund të mbajnë të gjitha seancat urgjente për këtë çështje.

Britanisë i duhet një revoltë demokratike verore për të izoluar qeverinë me çdo mënyrë paqësore të mundshme. E ardhmja e këtij vendi nuk duhet të sakrifikohet për Brexit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN