MENU
klinika

New York Times

Evropa, një laborator gjigant politik

07.08.2019 - 12:55

Partitë politike, në nenin 4 të Kushtetutës Franceze, “kontribuojnë në shprehjen e votës. Ata janë ngritur lirshëm dhe kryejnë aktivitetet e tyre në përputhje me rrethanat. Ata duhet të respektojnë parimet e sovranitetit kombëtar dhe demokracisë. “

Gjenerali Charles de Gaulle, i cili mbikëqyri hartimin e Kushtetutës në 1958, nuk u interesua shumë për partitë politike, të cilat i shihte si mbetje të regjimeve të mëparshme parlamentare të paqëndrueshme. Megjithatë, ekzistenca e tyre konsiderohej e domosdoshme për një demokraci funksionale për t’u përfshirë, për herë të parë, në ligjin themelor, edhe pse roli i tyre nuk duhej të shkonte shumë larg nga pjesëmarrja e tyre në zgjedhje.

Tani dy kolonat e jetës politike franceze, Partia Socialiste dhe partia e qendrës së djathtë që tani quhen Les Républicains, të cilat siguruan presidentë dhe shumicë parlamentare për gati gjashtë dekada, janë shembur.

Macron ka qenë shumë i zënë për t’u përqëndruar në ndërtimin e një organizate politike të duhur; ai nuk ka qenë në gjendje të zgjerojë bazën e tij elektorale dhe ende nuk ka përcaktuar një korpus ideologjik përtej huazimit si nga e majta ashtu edhe nga e djathta. Mungesa e disiplinës së partisë së vërtetë, po tregon shenja për tu shqetësuar.

Shumica e vendeve të Bashkimit Evropian janë duke kaluar një trazirë të ngjashme, me shkallë të ndryshme të intensitetit.

Disa vende evropiane duket se nuk kanë tendencë. Një vështrim nga afër mund të sigurojë një shpjegim: sistemet e tyre politike janë trashëguar nga revolucionet e tyre.

Nëse sistemi i vjetër po vdes në demokracitë e mëdha, çfarë do ta zëvendësojë atë?

Tre forca kryesore politike po mbledhin forcën në një mjedis politik në ndryshim ku ngrohja globale dhe imigracioni po zëvendësojnë çështjet tradicionale të përcaktimit të së majtës. Partitë e djathta nacionaliste, janë tani një element strukturor i peizazheve politike të Evropës.

Në Francë, partia ekologjike tani është forca e parë politike midis votuesve 18-34 vjeç. Në Gjermani, të Gjelbrit e strukturuar mirë kanë marrë 20.5 përqind të votave në zgjedhjet evropiane.

Partia e Gjelbër është e lezetshme, por a është ekologjia një ideologji? Udhëheqësi francez Jannick Jadot dëshiron që ajo të zëvendësojë demokracinë si “forcën lëvizëse” të politikës evropiane.

Marrëdhënia midis ekologjisë dhe kapitalizmit tashmë po shfaqet si një paradigmë e re, pasi grupet politike rivlerësojnë themelet e tyre ideologjike.

A mund të jetojmë pa parti politike? Ndoshta jo, për sa kohë që ne zhvillojmë zgjedhje dhe mbështetemi në institucionet përfaqësuese për të drejtuar shoqëritë tona.

Ndërsa partitë e vjetra zhduken dhe lëvizjet e reja përshtaten, madje këto institucione janë duke u vënë në provë. Evropa po shndërrohet në një laborator gjigand politik. Qëndroni në pritje.

Sylvie Kauffmann është drejtoresha editoriale dhe një ish-kryeredaktore e Le Monde.