MENU
klinika

Editorial i The Guardian

Fjalët e ngrohta, por boshe të kryeministrit britanik

19.08.2019 - 08:50

Partia Konservatore britanike e sheh Brexitin si vetëmbrojtje nga BE. Por për qytetarët e vendeve të tjera evropiane referendumi u duk shumë armiqësor.

Kontrolli mbi imigracionin ishte një pjesë kryesore e fushatës. Ksenofobia ishte një element përbërës dhe pa të rezultati mund të kishte qenë i ndryshëm. Që atëherë, janë bërë shumë përpjekje për të rregulluar pozicionin e qytetarëve të BE-së lidhur me ligjin në Mbretërinë e Bashkuar, por gjendja e ankthit vazhdon.

Javën e kaluar, u njoftua se mbi një milion njerëzve u është dhënë një lloj statusi, për kategorinë e re ligjore që ruan të drejtat e punës dhe vendbanimit në Mbretërinë e Bashkuar.

Lidhur me çështjen e shtetësisë sistemi ka pasur gabime, një metodë dixhitale e ndjekur shpejt rezultoi se nuk funksiononte në iPhone.

Pas presionit ndërpartiak, Theresa May hoqi një tarifë prej 65 £ për aplikantët, një taksë e egër që do të dekurajonte njerëzit të regjistroheshin dhe t’i shtynte ata të mos pagunin detyrime ligjore. Por këto gjëra janë relative.

kolana e librave

Shumë mbështetës të Brexit luftojnë për të kuptuar natyrën e veprës penale.

Është e parëndësishme që Boris Johnson i përshkruan qytetarët e BE-së si miq dhe premton se të drejtat e tyre nuk do të shkelen.

Gatishmëria e tij për të arritur një Brexit pa marrëveshje dëshmon të kundërtën. Humbja e periudhës së tranzicionit të përfshira në marrëveshjen që Johnson përbuz, rrit stresin dhe pasigurinë ekonomike.

Një Brexit pa marrëveshje e kthen padrejtësinë në mizori. Dhe nëse siguria afatgjatë e atyre njerëzve nënkupton të garantohet me nderin e kryeministrit aktual, kjo nuk është aspak mbrojtje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kryeministri i mundshëm britanik

Boris Johnson, lidhje me ish-aleatin e Trumpit?