MENU
klinika

Simptomat dhe komplikimet

Fruthi, çfarë duhet të dini me patjetër?

23.08.2019 - 14:39

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse, do të thotë se përhapet lehtë. Simptoma kryesore e tij është një skuqje dhe lagështi e lëkurës.

Fruthi është aq ngjitës saqë nëse një person e ka atë, deri në 90% të njerëzve afër atij personi që nuk janë imun (domethënë nuk janë vaksinuar ose nuk kanë pasur sëmundje) gjithashtu do të infektohen.

Ndërsa fruthi zakonisht ka simptoma për një periudhë të shkurtër kohore, ka komplikime që mund të shkaktojnë çështje serioze shëndetësore.

  • Simptomat

Para se të merrni skuqjen, zakonisht keni një ethe, e cila shndërrohet në një kollë, hundë me erë dhe sy të kuq ose që lotojnë. Pastaj skuqja e njollave të vogla të kuqe shpërthen dhe përhapet. Shpesh fillon afër kokës dhe lëviz poshtë trupit.

Simptoma të tjera përfshijnë përhapjen e shpejtë të njolave dhe të keni pika të vogla të bardha brenda gojës.

Fruthi nuk është i njëjtë me fruthin gjerman, i cili njihet ndryshe edhe si rubeola.

  • Afati

Simptomat e fruthit zakonisht zgjasin pesë deri në gjashtë ditë.

Njerëzit me fruth mund të përhapin sëmundjen te të tjerët katër ditë para se të shfaqet skuqja karakteristike dhe katër ditë pasi të largohet.

kolana e librave

  • Komplikimet

Fruthi mund të shkaktojë çështje më serioze shëndetësore, veçanërisht tek ata që janë shumë të rinj për vaksinën. Ai gjithashtu mund të dëmtojë njerëzit që kanë sistem imunitar të dobët dhe nuk janë imun sa duhet për të marrë vaksinën, si pacientët me kancer dhe transplant, ose të moshuarit.

Komplikimet përfshijnë infeksione në vesh që mund të rezultojnë në humbje të përhershme të dëgjimit, pneumoni dhe ënjtje të trurit.

Një ndërlikim tjetër, panencefaliti sklerozues subakut (SSPE), është një sëmundje shumë e rrallë por vdekjeprurëse e sistemit nervor qendror. SSPE në përgjithësi zhvillohet 7-10 vjet pasi një person ka fruth.

  • Trajtimi

Nuk ka trajtim për fruthin, por ekziston një vaksinë që ndihmon në parandalimin e saj.

Vaksina e fruthit është e kombinuar me dy vaksina të tjera, të cilat parandalojnë shytat dhe rubeolën dhe njihet kolektivisht si vaksina MMR. MMR zakonisht u jepet fëmijëve në dy doza, e para në moshën 1 vjeç dhe e dyta në moshën 4 deri në 6 vjeç.

fruthi2

Doza e dytë ndihmon të sigurohemi që kemi zhvilluar imunitet ndaj fruthit, shytave dhe rubeolës. Për shumicën e njerëzve, një dozë është e mjaftueshme, por për të bërë njerëzit të imunizuar sa duhet për të mbrojtur të tjerët, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë që të gjithë të marrin atë që njihet si një vaksinë “përforcuese”.

Nëse nuk jeni vaksinuar kundër fruthit ose nuk jeni të sigurt nëse jeni vaksinuar, mund ta merrni vaksinën në çdo moshë.

Këshillohuni me mjekun për të përcaktuar rrugën më të mirë për ju dhe të afërmit tuaj.