MENU
klinika

Qytetërimi Karal

Gjurmë 3 800-vjeçare në Peru

21.08.2019 - 12:15

     Gjurmët e një qytetërimi të lashtë, janë zbuluar së fundmi në Peru. Murali i lashtë, që daton rreth 3 800 vjet më parë, sipas arkeologëve, i përket një qytetërimi të vjetër të quajtur Karal, në pjesën veriore të Perusë.

 

 

 

 

Relievi i zbukuar në veri të kryeqytetit Lima, përmban një bretkosë me fytyrë njeriu, me këmbët e përparme rreth kokës së tij. Sikur e shpjegoi Tatiana Abad, arkeologe, kjo skenë kishtë të bënte me paralajmërimin për ardhjen e shiut, duke dëshmuar sesa rëndësi kishte uji për banorët e asaj kohe, kur mbizoitëronte thatësira.

Sipas arkeologëve, në qytetërimet e lashta të Andeve, bretkosa simbolizonte ujin dhe fytyra poshtë saj përfaqësonte një njeri që priste shiun, për të vazhduar ciklin jetësor.

kolana e librave

 

 

 

 

Gërmimet në lokacionin Wicham, filluan në vitin 2007. Atje zbulohen vazhdimisht fakte të reja rreth civilizimit antik, siç është plani dhe arkitektura e përparuar e qytetit.

Karal besohet të jetë civilizimi më i vjetër në Amerikën e Jugut dhe atë Veriore. Ky qytetërim daton që nga viti 3000 p.e.s. dhe u zhduk në mënyrë misterioze, rreth vitit 1600 p.e.s.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN