MENU
klinika

Si shkaktohet?

Helmimi nga tymi. Sa i rrezikshëm është?

17.08.2019 - 17:59

Monoksidi i karbonit është një gaz pa ngjyrë, pa erë, pa shije. Prodhohet nga substanca djegëse.

Farë është helmimi me monoksid karboni?

Helmimi nga monoksidi i karbonit është sëmundje nga marrja e shumë monoksid karboni. Monoksidi i karbonit mund të ju lëndojë sepse parandalon oksigjenin në gjaku të arrijë në qeliza.

Njerëzit që marrin monoksid karboni shumë mund të vdesin.

Simptomat përfshijnë dhimbje koke, ndjenjë të sëmurë në stomak, konfuzion, ngathtësi (koordinim të dobët) dhe lodhje

Ju gabimisht mund të mendoni se keni grip ose ndonjë sëmundje tjetër.

826737208
One man, making dinner in kitchen, dinner has burnt and it’s no good to eat.

Instaloni detektorë të monoksidit të karbonit në shtëpi – ata ju paralajmërojnë nëse ka monoksid karboni në ajër.

Nëse mendoni se mund të merrni monoksid karboni, zhvendosuni menjëherë në ajër të pastër dhe kërkoni ndihmë urgjente mjekësore.

  • Çfarë shkakton helmim nga monoksidi i karbonit?

Monoksidi i karbonit vjen nga substancat që digjen. Cdo gjë që përfshin djegien e diçkaje mund të prodhojë monoksid karboni: zjarret e shtëpive, motorët e makinave, vatrat e zjarrit, furrat, ngrohësit e gazit, ngrohësit e vajgurit dhe sobat. Për të parandaluar helmimin e monoksidit të karbonit, tymi duhet të dalë jashtë siç duhet.

  • Cilat janë simptomat e helmimit të monoksidit të karbonit?

Simptomat e para janë:

Dhimbje koke ose marramendje;

Ndjeheni të sëmurë në stomak;

Keni kriza;

Ndjeheni të lodhur ose keni probleme të përqendroheni;

Koordinim i dobët (ngathtësi);

Më vonë, ose me helmime më të rënda nga monoksidi i karbonit, mund të keni këto simptoma:

Jeni të hutuar;

Jeni të pavetëdijshëm ose të pa përgjegjshëm;

Keni kriza (kur trupi lëviz jashtë kontrollit);

Keni dhimbje në gjoks;

Ndjeheni sikur nuk mund të merrni frymë;

Ndjeheni të dobët;

Helmimi i rëndë mund t’ju vrasë;

  • Diagnostikimi

Mjekët do të marrin një mostër të gjakut për të kontrolluar monoksidin e karbonit në të.

  • Si e trajtojnë mjekët helmimin e monoksidit të karbonit?

Mjekët do t’ju japin oksigjen. Oksigjeni do të ndihmojë në largimin e monoksidit të karbonit nga gjaku;

Nëse keni helmim të butë, ju thjesht mund të keni nevojë për ajër të pastër;

Nëse keni helmim të rëndë, mund t’ju duhet të merrni frymë me oksigjen përmes një maskë për fytyrën;

  • Si mund të parandaloj helmimin e monoksidit të karbonit?

Instaloni një detektor të monoksidit të karbonit në shtëpi;

Sigurohuni që të gjitha vatrat e zjarrit, furrat dhe sobat janë instaluar dhe ventiluar siç duhet;

Mos e ndizni makinën në një garazh të mbyllur;