MENU
klinika

Almanak

Histori/ Çfarë ka ndodhur më 10 gusht?

10.08.2019 - 09:00

612 p.e.s. – Vrasja e Sinsharishkunit, Mbret i Perandorisë Asiriane.

610 – Në Islam, dita tradicionale e festës Nata e Lejletul Kadrit, kur i dërguari Muhammedi filloi të pranojë Kur’anin. (figura 1)

1316 – Lufta e dytë në Athenry.

1519 – Ferdinand Magellani me pesë anije lundron nga Seville për të përshkuar rrotull globin. (figura 2)

1557 – Në luftën në St. Quentin Spanja fiton kundër Francës.

1680 – Revolti Pueblo fillon në Nju Meksiko.

1809 – Quito, tani kryeqytet i Ekuadorit, pavarësohet nga Spanja.

1821 – Missouri bëhet shteti i 24 i Shteteve të Bashkuara.

1905 – Fillojnë negociatat mes Rusisë dhe Japonisë në Portsmouth, New Hampshire.

1920 – Sulltani Mehmedi i VI nënshkruan Marrëveshjen e Sèvres me të cilën e ndajnë Perandorinë Osmane në dy pjesë me Aleatët

1923 – Arrestohet anarkisti italiano- amerikan, Carlo Tresca.

1944 – LDB: Trupat amerikane mundin trupat e fundit japoneze në Guam.

1969 – Një ditë më parë vriten Sharon Tate dhe katër të tjerë nga kulti i udhëhequr nga Charles Manson, kurse këtë ditë vriten Leno dhe Rosemary LaBianca.

1977 – Në Yonkers, New York, postieri 24 vjeçare David Berkowitz njohur si “Son of Sam” (lexo: San of Sem, sq.Djali i Semit) arrestoht për vrasje serike në Nju Jork Siti.

1981 – Koka e djalit të udhëheqësit televiziv John Walsh gjendet në Hollywood, Florida.

1990 – Masakrohen më shumë se 127 myslimanë në Sri Lankën veri lindore ng paramilitarët.

2000 – Popullsia botërore arrin shifrën 6 miliard sipas www.ibiblio.org, gjurmues i popullsisë botërore.

2003 – Temperatura më e lartë e arritur në Mbretërinë e Bashkuar , 38.5°C (101.3°F), në Kent.

2003– Yuri Ivanovich Malenchenko bëhet personi i parë që martohet në gjithësi.

kolana e librave

2005 – Lee Seung Seop vdes në Korenë Jugore pas lujtjes së lojës kompjuterike StarCraft pandërprerë 49 orë.

Lindje

1874 – Herbert C. Hoover, politikan dhe kryetar i SHBA-ve.

1901 – Safet Butka, profesor, publicist, nacionalist shqiptar si veprimtar i Ballit Kombëtar.

1960 – Antonio Banderas, aktor spanjoll.

Vdekje

612. p.l. Kr. – Sinsharishkun,mbret asirian

1535 – Ippolito de’ Medici, sundues i Firence (i helmuar)

1633 – Anthony Munday, shkrimtar anglez

1637 – Johann Gerhard, udhëheqës gjerman

1653 – Maarten Tromp, admiral holandez

1723 – Guillaume Dubois, kardinal francez

1784 – Allan Ramsay, piktor skocez

1802 – Franz Aepinus, shkencëtar gjerman

1806 – Michael Haydn, skulptor austriak

1839 – John St. Aubyn, mbledhes i fosileve britanik

1960 – Frank Lloyd, , skenarist dhe producent amerikan (* 1886.)

2008 – Isaac Hayes, producent amerikan , fitues i çmimit Nobel (* 1942.)