MENU
klinika

Shkencëtarët kanë një përgjigje zyrtare

Ja pse kaloni shumë kohë në dush

16.08.2019 - 19:52

Zakonet tona të përditshme mund të fshehin një univers informacioni befasues, të cilin ne as nuk mund ta kuptojmë. Le të hedhim një vështrim në aktivitetin e zakonshëm si dushi.

Ndërsa ju mund të mendoni se duke bërë një dush të gjatë të nxehtë do të thotë që ju keni një dashuri të thellë për pastërtinë ose se është mënyra juaj e vërtetë për t’u çlodhur dhe harruar për të gjithë stresin tuaj, shkencëtarët kanë një histori të ndryshme. Ata thonë se kjo është një shenjë e vërtetë e vetmisë.

Shkencëtarët pohojnë se sa më shumë kohë që kaloni në dush, vetmia që jeni, dhe ja pse…

Mos harroni herët e fundit që keni bërë dush. A janë ata me avull dhe të gjatë apo thjesht keni hyrë brenda dhe jashtë pa harxhuar kohë dhe ujë? Një nga përgjigjet e kësaj pyetje mund të zbulojë nevojat tuaja të fshehura. Në fakt, shkencëtarët nga Universiteti Yale na bënë të pyesim veten me idenë se kjo tregon se sa të vetmuar jemi.

Shkencëtarët pohojnë se sa më shumë kohë që kaloni në dush, vetmia që jeni, dhe ja pse

Hapi i parë i studimit përfshiu 51 studentë nga 18 deri në 45 vjeç. Ata u pyetën që të kryejnë një studim në lidhje me zakonet e tyre të përditshme dhe të shënojnë se sa të vetmuar janë ndjerë. Sondazhi përfshiu 3 pyetje në lidhje me rutinën e tyre të dushit – studiuesit donin të dinin frekuencën, temperaturën dhe kohëzgjatjen e kësaj procedure.

Rezultatet treguan se studentët që ndjeheshin të vetmuar morën 23% më shumë kohë në banjë në krahasim me studentët e tjerë. Më i vetmuar ishte studenti që kaloi , sa më shumë kohë  në dush dhe uji ishte sa më i ngrohtë. Kjo ndodh sepse uji i nxehtë në thelb zëvendëson një shoqërues të vërtetë dhe shpërndan ndjenjat e izolimit.

Edhe pse rezultatet e hapit të parë konfirmuan teorinë fillestare, studiuesit donin të shikonin një grup më të vjetër njerëzish për të kontrolluar dhe parë nëse do të kishte ndonjë ndryshim. Kështu, ata përsëritën të njëjtin test me 41 pjesëmarrës, të moshave 19–65.

kolana e librave

Studiuesit raportuan pothuajse rezultate të ngjashme, përveç se ata nuk gjetën lidhje midis shpeshtësisë së banjës ose dushit dhe vetmisë në këtë grup. Por ky ndryshim mund të shpjegohet gjithashtu. Njerëzit e moshuar kanë tendencë të kenë zakone më të rregullta dhe rutinore sesa studentët. Pra, nevoja e tyre për ngrohtësi sociale plotësohet plotësisht nga një rritje në temperaturë dhe kohëzgjatje.

 

Shkencëtarët pohojnë se sa më shumë kohë që kaloni në dush, ndjehen të vetmuar dhe ja pse…

Ne besojmë se është e rëndësishme të theksohet këtu se vetmia mund të thotë gjëra të ndryshme për njerëzit e ndryshëm. Dhe ndonjëherë nuk ka të bëjë me numrin e miqve që ka një person. Disa nga ne mund të jenë të rrethuar nga shumë njerëz dhe kanë miq, por ende ndjehen të vetmuar ose të shkëputur nga ata. Në këtë rast, është më mirë të shikoni problemin dhe të kuptoni pse po ndodh.

Ky nuk është studimi i parë që ka shqyrtuar lidhjen midis ngrohtësisë fizike dhe emocionale. Për shembull, ky studim vuri në dukje se edhe një veprim i thjeshtë si mbajtja e një filxhan kafe të nxehtë për një kohë mund ta bëjë një person të ndjehet më bujar dhe të ketë besim ndaj të tjerëve.

Kështu që, herën tjetër kur të ndjeheni që po bëni një dush të gjatë të nxehtë, po pini një filxhan çaj të nxehtë ose kafe, mbulojeni veten me një batanije të butë dhe përpiquni të kuptoni se çfarë emocionet tuaja po përpiqen t’ju tregojnë.

Burimi: Bright Side

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Faktori shqiptar të marrë përgjegjësitë

‘Referendumi dhe identiteti shqiptar në Maqedoni’