MENU
klinika

Studim që s'duhet humbur...

Ja si rriten fëmijët me prindër më të vjetër

15.08.2019 - 19:46

Një hulumtim i bërë së fundmi ka zbuluar se pritja për iden e të bërit prind në një moshë pak më të madhe mund të ndikoj pozitivisht në rritje dhe edukimin e femjëve tuaj, por kjo gjë nuk ndikon po njësoj në shëndetin e fëmijëve.

Ëtshtë e dokumentuar mirë që pjelloria fillon të bie për gratë rreth moshës 35-vjeç dhe që fëmijët e lindur nga nënat më të moshuara shpesh përballen me një rrezik të shtuar të mutacioneve gjenetike që mund të kontribuojnë në  mutacione si Sindroma Down.

Hulumtimet kanë lidhur gjithashtu moshën e babait të një fëmije në lindje me një rritje të kushteve neurologjike dhe të sjelljes siç janë autizmi dhe çrregullimi i deficitit të vëmendjes-hiperaktiviteti (ADHD), dhe madje edhe një shans më i madh për të zhvilluar çrregullime bipolare ose psikozë.

Por lajmet nuk janë të këqija për prindërit e moshuar. Në fakt, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se kur ato diagnoza klinike llogariten dhe hiqen nga ekuacioni, fëmijët e prindërve më të vjetër në të vërtetë shfaqin më pak probleme të sjelljes në përgjithësi.

 

Një rast për të pasur fëmijë në moshë më të madhe?

Raporti shqyrtoi katër studime të ndryshme nga Hollanda, duke gjurmuar 32892 fëmijë holandezë nga mosha 10 deri në 12 vjeç. Ai mbështetej në vetë-raportim të sjelljes së problemeve nga nënat, baballarët, mësuesit dhe vetë fëmijët.

Gjetjet treguan se prindërit e moshuar raportuan më pak probleme të sjelljes së jashtme midis fëmijëve të tyre, dhe prindërit dhe mësuesit raportuan më pak probleme të sjelljes që vazhdojnë. Kjo edhe pasi të llogaritnin statusin socioekonomik – do të thotë që gjetjet nuk ishin thjesht sepse prindërit e moshuar ishin më të vendosur në fushat e tyre të karrierës ose më të qetë ekonomikisht.

Por të dhënat e fundit nuk janë domosdoshmërisht treguese të një marrëdhënie të pastër shkaku dhe efekti midis prindërve të moshuar dhe betejave të sjelljes, sipas marrëdhënies dhe ekspertit të prindërve Wendy Walsh, PhD.

Duke hedhur një vështrim më të afërt në hulumtim:

 

kolana e librave

“Ka disa gjëra që duhet të merren parasysh kur shikohen këto studime,” tha Walsh. “Para së gjithash, ata po tërheqin të dhëna nga studime të ndryshme. Kjo nuk është njësoj si të dilni jashtë, të gjeni një grup grupi, t’u jepni atyre një provë paraprake dhe një post-test dhe të kërkoni këtë gjë specifike. “

Ajo gjithashtu tha që vetë-raportimi mund të jetë i njëanshëm. “Kur prindërit raportojnë, do të ketë raportim të tepërt për gjëra të favorshme. Dhe sa më i vjetër është një prind, aq më të zgjuar janë ata për të ditur të raportojnë mbi sjellje të favorshme. “

Ajo që prindërit e moshuar mund të kenë për të ofruar është ndryshe!

Është e mundur, kjo është arsyeja pse ky hulumtim i fundit përputhet me studimet e mëparshme që kanë gjetur më pak vështirësi në sjellje, sociale dhe emocionale për fëmijët e lindur nga nënat e moshuara.

Rritja e durimit, burimeve dhe mbase edhe një mirënjohje më e madhe për mundësinë e prindërve në të gjitha mund të kontribuonte në këto rezultate pozitive.

Është një teori që Nancy S. Molitor, PhD, profesori asistent klinik i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Universitetin Northwestern në Evanston, Illinois, ndan.

“Një gjë me prindërit e moshuar është, ju nuk e dini se cila është historia e tyre e kaluar në drejtim të humbjeve. A është ky fëmija i tyre i parë? Përpjekja e tyre e pestë? Ata mund të jenë përpjekur për një kohë të gjatë për këtë shans, “shpjegoi ajo.

“Ata zakonisht do të kenë më shumë vetëdije dhe më shumë njohuri mbi forcat e tyre, si dhe dobësitë e tyre”.

Molitor shpjegoi se prindërit e moshuar gjithashtu mund të jenë më të gatshëm të kërkojnë ndihmë, ose të pranojnë se diçka mund të jetë e gabuar më herët. Kjo do të krijonte hapësirë ​​për ndërhyrje dhe ndihmë të hershme për gjetjen e çështjeve të mundshme të sjelljes sa më shpejt.

Për Molitor, marrja tjetër e rëndësishme nga ky studim është se nuk është kurrë vonë për t’u bërë prindër. “Nëse doni fëmijë, por keni frikë se mund të jeni shumë të vjetër, unë mendoj se mund t’i shikoni këto rezultate si premtuese. Nuk do ta lë moshën të jetë një pengesë. Ka shumë mënyra për t’u bërë prind.

Burimi: Healthline