MENU
klinika

Nga The Hill

Kashmiri është problem botëror, jo i Indisë e Pakistanit

21.08.2019 - 13:11

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara u mblodh të premten në një seancë me dyer të mbyllura për të diskutuar një çështje që ai do të preferonte të shmangte, por që, edhe një herë, është bërë e pamundur që bota të injorojë: Kashmiri.

E gjithë kjo krijon një problem jo vetëm për rajonin, por për botën.

Kjo krizë filloi në 5 gusht kur India hoqi në mënyrë të njëanshme statusin autonom të territorit të diskutueshëm të Kashmir që kishte qenë baza themelore juridike dhe një kusht kryesor i përfshirjes së saj të përkohshme në Indi.

Arundhati Roy dhe shumë intelektualë të tjerë kryesorë kanë përshkruar aneksimin e njëanshëm të Kashmir si një goditje për demokracinë indiane.

Veprimet e Indisë kanë shkaktuar zemërim të papritur në Pakistan, me kryeministrin Imran Khan që ka akuzuar qeverinë indiane se “po vepron si partia naziste e Hitlerit”.

Siç argumentoi bordi redaktues i New York Times, vendimi i 5 gushtit e bëri vendin më të rrezikshëm në botë, Kashmirin, edhe më të rrezikshëm. Duke vepruar kështu, ai e ka bërë çështjen Kashmir më “ndërkombëtare” sesa ka qenë për të paktën gjysmë shekulli.

Natyra drastike e veprimit të njëanshëm të Indisë pasqyron një braktisje de fakto të pozicionit të saj të mbajtur të gjatë që të gjitha çështjet që i përkasin Kashmirit duhet të vendosen midis Pakistanit dhe Indisë. Kjo është një zhvendosje sizmike e politikës së jashtme për Indinë, por gjithashtu pasqyron një përparim historik.

Në fund të fundit, konflikti në Kashmir është bërë përsëri ndërkombëtar jo vetëm sepse Pakistani dhe India nuk kanë arritur ta zgjidhin atë në mënyrë bilaterale, por sepse pasojat njerëzore janë të mëdha.

Nuk është e qartë se sa kohë mund të vazhdojë kjo gjendje në Kashmir, por është e qartë se normaliteti nuk mund të pritet më.

Fakti që Këshilli i Sigurimit i SHBA-së u takua në Kashmir, tregon që fuqitë kryesore e kuptojnë se konflikti kërkon përsëri vëmendje ndërkombëtare.

Po, dialogu është gjithmonë një ide e mire, por nevojitet ndërmjetësim nga Këshilli i Sigurimit ose nga një fuqi e madhe që mund të ndikojë në Pakistan dhe Indi.

Kjo do të ishte një kohë e mirë që Presidenti Donald Trump të bënte ofertën e tij.

Adil Najam është profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe dekani themelues i Shkollës së Studimeve Globale Frederick S. Pardee në Universitetin e Boston.