MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Dhimbje të papritura pas operacionit?

02.08.2019 - 17:08

Mediastiniti është inflamacion i mediastinum (zgavra e kraharorit, e cila përmban zemrën, gjëndrën timus, disa nyje limfatike dhe pjesë të ezofagut, aortës, tiroides dhe gjëndrave paratiroide).

Mediastiniti zakonisht rezulton nga një carje e ezofagut ose gjoksit.

Njerëzit kanë dhimbje të forta në gjoks, gulçim dhe ethe.

Një diagnozë me rreze x ose tomografi e llogaritur (CT) është e nevojshme për diagnostikim.

Trajtimi është me antibiotikë dhe ndonjëherë kirurgji.

  • Mediastiniti mund të jetë:

Akut, që ndodh papritmas;

operacioni-i-syve-konica.al

Kronik, duke u zhvilluar ngadalë si rezultat i acarimit afatgjatë ose një infeksioni që kërkon një kohë të gjatë për të zgjidhur;

Mediastiniti më shpesh rezulton nga një infeksion.

  • Dy shkaqet më të zakonshme të infeksionit janë:

Një çarje ose vrimë në ezofag;

Kirurgjia e kraharorit (një procedurë e quajtur sternotomia mesatare);

Ezofagu mund të jetë copëtuar aksidentalisht gjatë një procedure siç është endoskopia, nga të vjella me forcë (sindroma Boerhaave), ose nga një dëmtim i gjoksit. Ndonjëherë një carje rezulton nga gëlltitja e një lënde kaustike të tillë si bateritë.

Sternotomia mesatare përfshin një prerje të bërë poshtë gjatësisë së gjoksit (sternum), duke e ndarë atë në dysh. Sternotomia mesatare përdoret në mënyrë që mjekët të mund të fitojnë hyrje në gjoks për procedura të tilla si transplantimi i zemrës, operacioni i valvulave të zemrës ose operacioni i anashkalimit të arterieve koronare.

  • A e dini se …

Një fëmijë që gëlltit një bateri mund të jetë në rrezik të mediastinitit, një infeksion serioz.

kolana e librave

Shkaqet më pak të zakonshëm përfshijnë tuberkulozin, histoplazmozën (një infeksion kërpudhor ), sarkoidozën, terapinë rrezatuese ose silikozën. Këto çrregullime kanë tendencë të shkaktojnë mediastinit kronik.

Ndërhyrja kronike mund të rezultojë në mediastinitis fibrozues. Në mediastinitin fibroz, enët e gjakut ose rrugët e frymëmarrjes (bronkët) mund të bllokohen.

  • Simptomat

Një carje ezofageale shkakton dhimbje të papritura, të forta në gjoks dhe gulçim. Disa njerëz kanë simptoma të infeksionit si ethe dhe të dridhura.

Nëse mediastiniti zhvillohet pas operacionit në gjoks, njerëzit mund të kenë kullim nga vendi i prerjes.

  • Diagnoza

Dignoza shpesh bëhet me rreze x.

Mjekët shpesh mund të bëjnë diagnozën e mediastinitit në bazë të simptomave nëse njerëzit kanë një gjendje që mund të shkaktojë mediastinitin — për shembull, nëse njerëzit kanë simptoma që sugjerojnë mediastinit dhe kohët e fundit kanë pasur një procedurë që përfshin gjoksin, ezofagun, ka tuberkuloz ose një tjetër, ngadalë mund të të fillojë zhvillimi i infeksionit.

operacion i shpines-konica.al

Kur mediastiniti zhvillohet papritur, simptomat zakonisht janë mjaft të rënda që mjekët dyshojnë për atë tek njerëzit që nuk mund të raportojnë shkaqe të mundshme, siç janë ata që janë të dehur dhe nuk mbajnë mend të vjella me forcë ose fëmijë të vegjël që mund të kenë gëlltitur një substancë kaustike.

Diagnoza konfirmohet nga një rreze x e gjoksit ose skaner CT.

Kur mediastiniti shfaqet te një person që ka pasur sternotomi mesatare, mjekët mund të fusin një gjilpërë në gjoks dhe të heqin lëngun për ekzamini nën një mikroskop (biopsi aspiruese).

  • Trajtimi

Antibiotikët;

Nganjëherë operacioni;

Antibiotikët jepen për të trajtuar infeksionin. Ndonjëherë operacioni është i nevojshëm për të kulluar lëngun e infektuar nga gjoksi, për të riparuar carjen në ezofag, ose të dyuja. Nuk ka trajtim për mediastinitin fibroz.