MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Fryrje barku, diarre dhe të vjella?

01.08.2019 - 11:09

Sindromi i rritjes bakteriale është një çrregullim në të cilin lëvizja e dobët e përmbajtjes së zorrëve lejon që disa baktere normale të zorrëve të rriten tepër, duke shkaktuar diarre dhe thithje të dobët të lëndëve ushqyese.

Disa gjendje dhe çrregullime ngadalësojnë ose ndalojnë lëvizjen e përmbajtjes nëpër zorrë.

Disa njerëz nuk kanë simptoma, ndërsa të tjerët kanë siklet abdominale, diarre, të vjella dhe fryrje të tepërt.

Diagnoza bazohet në simptoma, veçanërisht te njerëzit që kanë kryer disa lloje operacionesh ose kanë çrregullime të caktuara.

Antibiotikët mund të eliminojnë bakteret e tepërta.

Lëvizja normale e qëndrueshme e përmbajtjes së zorrëve (peristaltika) është e rëndësishme për të ndihmuar në ruajtjen e një ekuilibri të duhur të baktereve në zorrët e holla. Kushtet në të cilat përmbajtja e zorrëve ngadalësohet ose grumbullohet në një vend lejojnë që bakteret e tepërta të rriten. Kushtet e tilla përfshijnë lloje të caktuara të operacioneve në stomak, zorrë ose të dyja.

Crregullime të tilla si diabeti, skleroza sistemike dhe amiloidoza gjithashtu mund të ngadalësojnë peristaltikën, duke shkaktuar rritje të baktereve.

Bakteret e tepërta konsumojnë lëndë ushqyese, përfshirë karbohidratet dhe vitaminën B12, gjë që çon në konsum më të ulët të kalorive dhe mungesë të vitaminës B12. Bakteret gjithashtu ndajnë kripërat biliare, të cilat sekretohen nga mëlçia për të ndihmuar tretjen. Humbja e kripërave biliare shkakton vështirësi në thithjen e yndyrnave, duke çuar në diarre dhe ushqim të dobët.

  • Simptomat

Simptomat më të shpeshta janë siklet i barkut, diarreja, të përzjera dhe vjellje e tepërt. Disa njerëz kanë pak simptoma, vetëm humbje peshe ose mangësi ushqyese. Njerëz të tjerë kanë diarre të rëndë ose steatorrhea (ngjyrë të lehta, të butë, të rëndë, me yndyrë, dhe pazakonisht të ndezur në erë).

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku për simptomat;

kolana e librave

Testet e frymëmarrjes dhe kultura e jashtëqitjes

Rreze x;

Mjekët e bazojnë diagnozën në simptoma tipike, veçanërisht te njerëzit që kanë kryer disa lloje operacionesh ose kanë çrregullime të caktuara.

Ndonjëherë ata marrin një mostër të lëngshme nga një tub fleksibël i futur në zorrën në një procedurë të quajtur endoskopi. Mjekët analizojnë lëngun për të përcaktuar se sa baktere janë të pranishme.

Shpesh mjekët në vend të kësaj bëjnë teste fryme, siç është testi i frymëmarrjes 14C-xylose. Në këtë provë, personi pi një lëng që përmban një shënues të veçantë radioaktiv të zbehtë (karbon-14) bashkangjitur me një sheqer (xylose). Nëse xylose prishet nga bakteret e tepërta, karboni-14 mund të zbulohet në frymën e personit.

te vjellura te perziera-konica.al

Ndonjëherë njerëzit kanë anomalitë e strukturave të tyre të brendshme që i bëjnë ata të ndjeshëm ndaj rritjes bakteriale. Për të identifikuar këto anomali, mjekët marrin rrezet x të stomakut dhe zorrëve pasi një person pi një lëng që shfaqet me rreze x (i quajtur seri [GI] gastrointestinale e sipërme).

  • Trajtimi

Antibiotikët;

Ndryshimet në dietë;

Shumica e njerëzve përmirësohen me antibiotikë të dhënë nga goja për 10 deri në 14 ditë.

Për shkak se bakteret e tepërta rriten më shpejt me karbohidratet, njerëzit duhet të hanë një dietë më të lartë në yndyrë dhe më të ulët në karbohidrate dhe fibra.

Mjekët përshkruajnë shtesa për të korrigjuar çdo mangësi ushqyese.