MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku

Keni numrin e qelizave të kuqe të gjakut të lartë?

31.08.2019 - 20:18

Në rregullimet myeloproliferative (myelo = palca e eshtrave, proliferativ = shumëzimi i shpejtë), qelizat prodhuese të gjakut në palcën e eshtrave (qelizat pararendëse, të quajtura gjithashtu qelizat burimore) zhvillohen dhe riprodhohen në mënyrë të tepërt ose janë të mbushura nga një rritje e indit fibroze.

Në mënyrë tipike, këto ërregullime fitohen dhe nuk trashëgohen, megjithëse rrallë ekzistojnë familje në të cilat disa anëtarë kanë këto rregullime.

Tre rregullime të mëdha mieloproliferative janë:

Mielofibroza parësore

Polycythemia vera

Trombocitemise

Leucemia myelogjene kronike ndonjëherë konsiderohet një ërregullim mieloproliferativ, por shkaktohet nga mutacione të ndryshme gjenetike dhe për këtë arsye ndryshon nga ërregullimet myeloproliferative.

 

Në një numër të vogël të njerëzve, ërregullimi mieloproliferativ përparon ose shndërrohet në leuëemi akute.

Çrregullimet  mieloproliferative më pak të zakonshme përfshijnë sindromat hipereozinofile dhe mastocitozën.

Ekzistojnë gjithashtu ërregullime të rralla myeloproliferative që mbivendosen me sindromën myelodysplastic.

Çdo  rregullim mieloproliferativ identifikohet sipas karakteristikave mbizotëruese të palcës së eshtrave dhe karakteristikave të tij. Çdo rregullim ka një grup disi tipik të gjetjeve të provave , rezultateve të testit dhe normës së pritur; megjithatë, mund të ketë disa mbivendosje të veëorive midis këtyre rregullimeve.

Numri i qelizave anormale që prodhojnë gjak në palcën e eshtrave gjithashtu mund të rritet për shkak të një ërregullimi tjetër themelor. Për shembull, mungesa e oksigjenit mund të bëjë që qelizat e kuqe të gjakut të rriten, një infeksion serioz mund të bëjë që qelizat e bardha të gjakut të rriten, dhe inflamacioni mund të bëjë që trombocitet të rriten.

Në këto raste, një numër i rritur i qelizave në palcën e eshtrave nuk konsiderohet një ërregullim mieloproliferativ.

Trajtimi i sëmundjes themelore zakonisht zvogëlon numrin e qelizave të gjakut që prodhohen.