MENU
klinika

The Guardian

Konflikti Indi-Pakistan/ SHBA në anën e Indisë?

10.08.2019 - 14:50

Është joshëse, edhe pse jo logjik, të fajësosh Donald Trump për të gjitha sëmundjet e botës.

A ishte presidenti i Amerikës ai që shkaktoi krizën e papritur të javës së kaluar midis Indisë dhe Pakistanit mbi Kashmir?

Problemet filluan në 22 korrik kur Trump priti Imran Khan, kryeministrin e Pakistanit. Megjithë akuzat e mëparshme për mbështetjen e terrorizmit dhe zvogëlimin e ndihmës amerikane, Trump ishte gjithë buzëqeshje. Pse? Sepse ai kishte nevojë për ndihmën e Khan për një marrëveshje paqeje me Talibanët. Trump dëshiron ti tregojë votuesve të Amerikës vitin e ardhshëm se ai i dha fund luftës 18-vjeçare afgane dhe i solli trupat në shtëpi.

Natyrisht, Khan kërkonte diçka në kthim. Kjo përfshinte ndihmën e SHBA-së me territorin e kontestuar, me shumicë myslimane të Kashmirit. Ashtu si paraardhësit e tij, Narendra Modi, kryeministri i Indisë, insiston se është çështje e brendshme.

Kashmiri përjeton çdo ditë kryengritje të dhunshme dhe abuzime të të drejtave të njeriut. Aty përleshen ekstremistët muslimanë dhe hindu; diplomatët shkelen, etj.

Trump pretendoi se presidenti Indian I kishte kërkuar të bëhej ndërmjetës në këtë konflikt, por pretendimi u hodh menjëherë poshtë nga India.

Për të qenë të drejtë, as Trump, as kolonia britanike nuk janë përgjegjës për atë që po ndodh sot.

kolana e librave

Faji qëndron në mënyrë thelbësore tek qeveritë e njëpasnjëshme indiane dhe pakistaneze. Faji për krizën e menjëhershme qëndron kryesisht tek Modi, një nacionalist i Hindusë.

Para se të bëhej kryeministër në 2014, Modi ishte i njohur për rolin e tij tronditës në trazirat e përgjakshme komunale të vitit 2002 në Gujarat, kur ai ishte kryeministër i shtetit.

Duke kërkuar të sundojë mbi bazën e racës, fesë, besimit dhe frikës, sesa në baza kushtetuese, ligjore, konsensuale, gjithëpërfshirëse, Modi është pa dyshim një njeri i kohës së tij. Paralele të vrazhda mund të tërhiqen me politikën e identitetit të Trump dhe Xi Jinping të Kinës, duke bërë në Xinjiang dhe Tibet (dhe potencialisht Hong Kong) atë që Modi duket i përkulur të bëjë në Kashmir.

Megjithëse është shumë popullor në Indi, grushti kushtetues i Modi minon demokracinë federale kompakte dhe pluraliste. “India ka shumë marrëveshje asimetrike federaliste jashtë Kashmir. Ky veprim potencialisht vendos precedentin për pavlefshmërinë e të gjithë atyre,”shkroi Pratap Bhanu Mehta, një akademik.

Oferta e Trump e ndërmjetësimit nuk është përsëritur dhe SHBA nuk ka pranuar të kritikojë Modin. Për më tepër, thirrjet e Islamabad për ndihmë ndërkombëtare kanë rënë në vesh të shurdhër.

Imran Khan mund të ketë menduar se kishte një mik në Shtëpinë e Bardhë. Rezulton se gaboi.