MENU
klinika

Mësoni shenjat dhe trajtimin!

Kryeni punë të rënda manuale? Mund t’ju prekë ky çrregullim!

18.08.2019 - 17:42

Sëmundja Kienböck është vdekja e kockave për shkak të një mos furnizimi me gjak (osteonekrozës) që ndikon në kockën e kycit në dorë ( kocka lunat).

Karpat janë eshtrat në kyçin e dorës. Ato janë të vendosura midis kockave të parakrahut dhe atyre të dorës.

Sëmundja Kienböck është relativisht e rrallë. Nuk dihet pse furnizimi i gjakut në kockën lunat dëmtohet. Njerëzit zakonisht nuk mbajnë mend se janë lënduar diku. Ndodh më së shpeshti në dorën mbizotëruese të burrave të moshës 20 deri në 45 vjeç, zakonisht në punëtorët që kryejnë punë të rëndë manuale.

  • Simptomat

Simptomat e sëmundjes Kienböck zakonisht fillojnë me dhimbje në dore që fillon gradualisht në zonën e kockës lunate, e cila është në mes të kyçit të dorës. Përfundimisht, ënjtja ndodh në majë të kyçit të dorës, e cila mund të bëhet e ngurtë. Çrregullimi shfaqet në të dyja duart në 10% të njerëzve.

  • Diagnoza

Testet e imazhit;

kolana e librave

Diagnoza e sëmundjes Kienböck është e mundur në një fazë të hershme me anë të rezonancës magnetike (MRI) ose tomografisë së kompjuterizuar (CT) dhe, nëse është e nevojshme, konfirmohet më vonë nga rrezet x.

  • Trajtimi

Trajtimi bëhët me kirurgji.

Kirurgjia bëhet për të lehtësuar presionin në kockën lunate, për shembull, duke zgjatur ose shkurtuar kockat që lidhen me kockën lunate.

Trajtimet alternative kirurgjikale bëhen në një përpjekje për të rivendosur furnizimin e gjakut në kockën e lunatit (siç është një graft i kockave ose një graft i enëve të gjakut). Nëse kocka e kërrusur është shembur, kockat e kyçit të dorës mund të hiqen ose të bashkohen në mënyrë kirurgjikale së bashku (i quajtur arthrodesis) si një mjet i fundit për të lehtësuar dhimbjen.

Përpjekjet për të trajtuar këtë sëmundje me metoda të ndryshme nga operacioni nuk kanë qenë të suksesshme, por veshja e një mbrojtëse dore mund të lehtësojë dhimbjen në raste shumë të buta.