MENU
klinika

The Guardian

Ku humbi Al-Kaida?

04.08.2019 - 16:25

A e mbani mend al-Kaidën?

Jo al-Kaidan e sotme që askush nuk i kushton vëmendje, por atë të një dekade apo më shumë më parë, me udhëheqësin e saj mëkatar të zotërinjve të fshehur në komplekset e thella të shpellave të Hindu Kush; “qelizat e gjumit” në të gjithë Amerikën e Veriut; ose, më saktë, ideologjinë që frymëzoi të rinjtë në Britani për të udhëtuar në Pakistan për t’u trajnuar në teknikat terroriste të përdorura për të vrarë më shumë se 50 njerëz më vonë.

Me siguri jo.

Kjo shtron një pyetje të thellë: si ka mundësi që një grup që ka urdhëruar vrasje kaq të jashtëzakonshme, të pashembullta në të gjithë botën nga 2001 deri në 2011 mund të zhduket nga vëmendja e publikut kaq plotësisht?

The Guardian dhe Observer, faqet e të cilëve dikur ishin të mbushura me raporte mbi organizatën, e përmendën al-Kaidën vetëm 11 herë në vitin e kaluar dhe dy nga ato referenca u nxitën nga vdekja e djalit të Osamës, Hamza bin Laden, e cila u raportua nga zyrtarët amerikanë javën e kaluar.

Një arsye e dukshme për këtë rënie të madhe në vëmendjen që i është dhënë grupit kanë qenë sukseset e tmerrshme të Shtetit Islamik vitet e fundit, veçanërisht përdorimi i tij shumë i lartë i teknikave

moderne të mediave. Videot e përgjakshme të rivalëve kanë lënë në hije përpjekjet e al-Kaidës në komunikim, të cilat shpesh përmbajnë ligjërata të lodhshme nga udhëheqësi i saj jokarizmatik, 68-vjeçar, Ayman al-Zawahiri.

A mund të “fajësohet” revolucioni dixhital? Kjo duket e papërshtatshme si një shpjegim për eklipsin pothuajse të plotë të al-Kaidës.

Arsyeja e vërtetë është se al-Kaida ka ndryshuar në mënyrë dramatike strategjinë vitet e fundit. Tani eviton sulmet spektakolare në shënjestrën perëndimore, ose objektivat në perëndim, në favor të një zgjerimi të ngadaltë dhe të kujdesshëm në Sahel, Siri, Jemen, Somali, Afganistan dhe diku tjetër gjetkë.

Nathan Sales, koordinatori kundër terrorizmit i departamentit të shtetit të SHBA u tha gazetarëve se “ajo që ne shohim sot është një al-Qaida më e fortë sesa ka qenë ndonjëherë”. Është një zgjedhje e qëllimshme.

Një raport i Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara javën e kaluar zbuloi se al-Zawahiri është me shëndet të dobët duke vënë në pikëpyetje jetëgjatësinë e tij.

Nëse një kryetar i ri i al-Kaidës vendosë të rrisë profilin global të grupit me disa sulme ndaj interesave perëndimore, a do t’i përgjigjeshim më ndryshe nga sa kemi bërë ndërmjet viteve 2001 dhe 2011? Dyshoj.

Jason Burke është korrespodent i Guardian i Afrikës

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN