MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët?

Kura më e mirë për artritin reumatoid

16.08.2019 - 16:43

Artriti Reumatoid (RA) është një sëmundje e ndërlikuar. Askush nuk e di se çfarë e shkakton atë, por ndërsa ende nuk ka një kurë për sëmundjen autoimune, ajo mund të mjekohet.

Artriti është një problem jashtëzakonisht i zakonshëm, por jo të gjitha format e artritit janë njësoj.

Ashtu si simptomat e RA mund të ndryshojnë, trajtimet mjekësore mund të ndryshojnë, por gjëja e rëndësishme që duhet të dini është se gjatë 20 viteve të fundit trajtimi i RA ka ndryshuar në mënyrë dramatike me miratimin e shumë ilaçeve të reja, shumë efektive.

“Tani kemi terapi më të mira trajtimi për t’ju mbajtur të sigurt.”

Këto mund të ndihmojnë në ngadalësimin ose ndalimin e dëmtimit të nyjeve, minimizimin e aftësisë së kufizuar dhe uljen e inflamacionit, dhimbjes dhe ënjtjes. Ulja, stresi, ngrënia e një diete të shëndetshme, heqja dorë nga pirja e duhanit dhe pushimi i mjaftueshëm janë të gjitha ndryshimet e sugjeruara në stilin e jetës.

Disa ilaçe merren me gojë, ndërsa të tjera kërkojnë injeksione të rregullta; këto ilaçe janë shumë efektive, por kanë efekte anësore. Kështu, është thelbësore që të merrni një diagnozë të duhur nga një mjek i specializuar në sëmundjet reumatike, kupton të gjitha shkaqet e ndryshme të artritit tek të rriturit dhe fëmijët — dhe të ketë përvojë me ilaçet e reja, këshillon John O’Shea, drejtor shkencor në Instituti Kombëtar i Artritit dhe Sëmundjeve Muskuloskeletale dhe Lëkurës (NIAMS).

“RA dhe sëmundjet e tjera autoimune nuk ndikojnë vetëm në nyje, ato shkaktojnë inflamacion në të gjithë trupin tuaj,” thotë Dr. O’Shea.

Qëllimi kryesor në trajtimin e RA është të zvogëlojë inflamacionin dhe dhimbjen, të ndalojë më shumë dëmtimin e nyjeve dhe të jetë në gjendje të funksionojë normalisht.

“Ne tani kemi terapi më të mira trajtimi për t’ju mbajtur të sigurt, si dhe studime klinike që shikojnë posaçërisht në inflamacion,” shton Dr. O’Shea.

Laci Tofacitinib i miratuar për trajtimin e RA në 2012, synon një proteinë që u zbulua në fillim të viteve 1990 nga O’Shea dhe kolegët e tij.

Dr O’Shea dhe ekipi i tij në NIAMS po studiojnë bazën molekulare dhe gjenetike të artritit reumatoid dhe sëmundjeve të tjera inflamatore në përpjekje për të identifikuar strategjitë e mundshme për terapitë e ardhshme.

Studiuesit po studiojnë gjithashtu historinë natyrale të sëmundjes tek fëmijët dhe të rriturit për të kuptuar më plotësisht se si RA përparon dhe ndikon në jetën e njerëzve.

kolana e librave

Për më tepër, studiuesit e NIAMS po bashkëpunojnë me studiues të tjerë për të eksploruar nëse njerëzit me RA që janë pa simptoma të sëmundjes, ndërsa marrin frenues të TNF janë në rrezik që simptomat të kthehen nëse ndalojnë marrjen e ilaçeve.

Një studim tjetër përqendrohet tek pacientët RA me inflamacion në enët e gjakut dhe indet e zemrës, të cilat përfundimisht mund të çojnë në sëmundje të zemrës.

“Personat që kanë artrit reumatoid kanë një rritje prej 50 përqind në shanset për të përjetuar një goditje në tru ose dështim të zemrës”, thotë Joan Bathon, shefi i departamentit të reumatologjisë në Qendrën Mjekësore Universitare Columbia në New York.

I njohur si studimi TARGET, prova klinike synon të shohë nëse trajtimi i artritit tek individët me RA gjithashtu do të zvogëlojë inflamacionin në enët e gjakut. Inflamacioni në enët e gjakut besohet të jetë një parashikues i hershëm i arteriosklerozës (ngurtësimi i arterieve) i cili çon në sulme në zemër dhe goditje në zemër. Nëse medikamentet zvogëlojnë inflamacionin në enët e gjakut, kjo mund të zvogëlojë shanset në të ardhmen për sulme në zemër dhe goditje në tru.

“Ne duam të trajtojmë në mënyrë agresive artritin reumatoid, për të parë nëse do të ndihmojë zemrën”, thotë Dr. Bathon.

Bashkimi me një studim klinik siç është studimi TARGET do të ndihmojë studiuesit të gjejnë një kurë më shpejt.

“Kemi shumë trajtime, por asnjë nga trajtimet tona nuk e kuron sëmundjen,” thotë Dr. Bathon.

“Në vend të një kurimi është parandalimi i komplikimeve të lidhura nga sëmundja. RA është gjendje e shërueshme. Ne jemi duke u përqëndruar në rezultatet tani dhe duke i kthyer njerëzit me RA përsëri në rrugën e duhur.”

Në fund të fundit: Nëse keni simptoma të artritit reumatoid, diagnoza e hershme është thelbësore.

Është thelbësore që të merrni një trajtim agresiv sa më shpejt që të jetë e mundur për të ndihmuar në ngadalësimin e RA dhe për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të përhershëm të nyjeve.