MENU
klinika

“Kurora e artë” poetes rumune

Lexohet për herë të parë shqip – mbrëmja poetike në Strugë

23.08.2019 - 16:21

     Pas, thuajse gjashtë dekadash tradite, “Mbrëmjet strugane të poezisë” folën shqip. Për herë të parë, poezia “T’ga za jug” u lexua edhe në gjuhën shqipe. Në hapjen e festivalit mbrëmjen e djehsme, veç gjuhës maqedonase dhe asaj angleze, sikurse ka është hasur në praktikën e deritanishme, mund të dëgjohej edhe gjuha shqipe.

 

 

 

 

Më pas, drejtori i festivalit foli në gjuhën maqedonase dhe përkthimi në shqip, për pjesëmarrësit përcillej në formë të shkruar në video-bim. Në të njëjtën mënyrë, gjuha shqipe u përdor në leximin e mesazhit poetik. Ministri i Kulturës, nga ana tjetër foli në shqip, maqedonisht dhe anglisht.

Poetët veprojnë përmes fjalës së tyre, pasi fjalët e tyre janë tashmë vepra. Aktet poetike përmes të cilave e vërteta dhe kuptimi janë mishëruar në bukurinë para të cilës magjepsemi”, – deklaroi Todorçe Tasevski, drejtor i festivalit “Mbrëmjet strugane të poezisë”.

kolana e librave

 

 

 

 

 

Pas disa vitesh bojkotimi nga autoritetet lokale në Strugë, gjatë kësaj mbrëmjeje në rend të parë u shfaq kryetari i Strugës, Ramiz Merko.

Ndërkohë, fituese e “Kurorës së artë” në festivalin “Mbrëmjet strugane të poezisë”, në edicionin e 58-të, është poetesha rumune, vije te mare me vte nje masw tjetwr tw cilwn do ta kisht mw nhw mjet tw foretw Ana Blandiana.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Filip Shiroka – poeti i dallëndysheve

“Kombi qytetërohet me mësimin e gjuhës”