MENU
klinika

New York Times

Lufta me Kinën, aspak e frytshme për SHBA-në

08.08.2019 - 12:12

Presidenti Trump i tha popullit amerikan se përballja me Kinën do të ishte e shpejtë dhe pa dhimbje dhe do të rezultojë në përfitime të qarta për ekonominë amerikane.

Sot, dy vjet pasi administrata Trump vendosi masat e para ndëshkuese ndaj Kinës, Shtetet e Bashkuara janë ende në një konflikt tregtar përshkallëzues pa strategji të qartë, pa synime të dukshme dhe pa mbarim.

Trump njoftoi javën e kaluar se do të vendosë një tarifë prej 10 përqind në 300 miliardë dollarë të importeve kineze në Shtetet e Bashkuara. Ai tashmë kishte vendosur një tarifë prej 25 përqind për rreth 250 miliardë dollarë të importeve kineze. Përgjigja e menjëhershme e Kinës ishte të lejonte që vlera e këmbimit të juanit të bjerë ndaj dollarit, i cili ka efektin e kompensimit të tarifave duke ulur çmimin e mallrave kineze në dollarë. Administrata Trump, nga ana tjetër, tha se Kina ishte e angazhuar në manipulime të monedhës.

Ky konflikt tregtar po bëhet normalja e re.

kolana e librave

Kjo është veçanërisht shqetësuese sepse Trump ende nuk ka artikuluar një grup objektivash të qarta dhe koherente.

Michael Klein, një ekonomist i Universitetit Tufts, vë në dukje se lëvizjet e dollarit ndaj juanit kanë ndjekur lëvizjet e tij kundrejt monedhave të partnerëve të tjerë më të mëdhenj tregtarë. Kina, me fjalë të tjera, nuk është e para për këtë trend.

Përpjekjet e Trump për të bërë presion ndaj Kinës janë shumë të dobëta. Tarifat për mallrat kineze tashmë u kanë kushtuar amerikanëve më shumë se 20 miliardë dollarë. Masat hakmarrëse të Kinës gjithashtu po godasin ekonominë amerikane.

Trump ka treguar se ai ka fuqinë të prishë marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, por ai nuk ka treguar aftësi për të diktuar kushte të reja. Rezultati më i mundshëm duket të jetë së paku 18 muaj të tjerë dhimbje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”