MENU
klinika

Nga National Interest

Marrëdhënia me Rusinë dhe e ardhmja e Ukrainës

10.08.2019 - 12:51

Zgjedhja e papritur e ish-komedianit dhe biznesmenit Volodymyr Zelensky në prill 2019 për presidencën e zgjoi politikën e Ukrainës.

Presidenti ukrainas ka propozuar mbajtjen e një referendumi mbi mundësinë e anëtarësimit në NATO, një kontrast i veçantë me presidentin Petro Poroshenko. Poroshenko deklaroi se ai e shikonte anëtarësimin në të dy entitetet si një “mision strategjik”.

Zelensky gjithashtu ka sugjeruar hapjen e më shumë vendkalimeve përgjatë Linjës së Kontaktit midis qeverisë qendrore të Ukrainës dhe separatistëve lindorë. Sipas Herbst, një analisti, lëvizje të tilla paraqesin “lëshime” që Rusia nuk i ka kthyer.

“Putin nuk e ka uruar Zelensky për zgjedhjen e tij, dhe më e rëndësishmja, Putin dërgoi një provokim me lojën e pasaportave,” tha Herbst, duke iu referuar vendimit të fundit të Rusisë për të përshpejtuar letrat e shtetësisë ruse për banorët e zonat e diskutueshme.

“Zelensky ka zgjatur dorën dhe nuk ka kthyer asgjë. Dhe Zelensky, përsëri, është një djalë që mëson nga përvojat e tij.”

George Beebe, nënkryetar i Qendrës për interesin kombëtar dhe ish-drejtor i analizës së Rusisë në CIA, zbriti në pohimin e Herbst-it se Rusia ka dorën e sipërme. “Një nga gjërat që më ka bërë përshtypje si vëzhguese e Rusisë është sasia e vullnetit politik në Rusi ndaj Ukrainës,” tha ai.

Sipas Herbst, “Unë mendoj se ukrainasit duan paqe , por ata nuk duan ta lejojnë Kremlin të diktojë sovranitetin e tyre. “

“Ka njerëz në elitë që e kuptojnë se kjo është një fatkeqësi për Rusinë, dhe është pjesë e një pakete politikash që janë një katastrofë për Rusinë,” shtoi ai.

Dimitri K. Simes, president i Qendrës për interes kombëtar, u pajtua me Herbst që entuziazmi i publikut brenda Rusisë për ndërhyrjen po zvogëlohet. “Unë e kuptoj pse ne nuk do të lejonim liderët lokalë të zgjedhur në Donbas dhe Donetsk të kishin të drejtën e vetos ndaj vendimeve të sigurisë kombëtare të Ukrainës,” tha Simes, por “mund të ketë një formulë” që siguron që Ukraina nuk do të jetë në NATO së shpejti. NATO, në fund të fundit, nuk e sheh vetë Ukrainën si të gatshme për anëtarësim në këtë pikë. “Ajo që ju keni përshkruar është sigurisht një mundësi dhe jo domosdoshmërisht një mundësi e tmerrshme,” u përgjigj Herbst.

Ndoshta ka vërtet vend për një zgjidhje diplomatike për konfliktin e gjatë të Ukrainës.

Matthew Petti është një reporter i sigurimit kombëtar në interesin kombëtar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, viti i humbjeve të mëdha për Evropën…

Pasaportat ruse për ukrainasit

Zelensky refuzon ofertën e Putinit

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare

Zgjedhje në Ukrainë, Zelensky drejt fitores