MENU
klinika

Këshilla për stilin e jetesës

Ju ose një anëtar i familjes mund të keni diabet të tipit 2?

20.08.2019 - 15:44

Shumë njerëz në vendin tonë ka diabet të tipit 2. Cfarë është më befasuese? Gati një në katërta e njerëzve që jetojnë me diabet nuk e di as që e kanë atë.

Diabeti është një sëmundje serioze që shfaqet kur glukoza në gjak, e quajtur edhe sheqeri në gjak, është shumë e lartë. Të kesh shumë glukozë në gjak ndikon në atë se si trupi përdor ushqim për energji dhe rritje.

Me diabet tip 2, trupi nuk bën insulinë të mjaftueshme, ose nuk përdor insulinë në mënyrë efektive. Insulina – një hormon i bërë nga pankreasi – ndihmon glukozën të lëvizë nga gjaku në qelizat, ku përdoret për energji. Pa insulinë të mjaftueshme, glukoza nuk arrin qelizat, duke lënë glukozë në gjak. Me kalimin e kohës, të keni shumë glukozë në gjak mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

Edhe pse diabeti nuk ka kurë, ju mund të ndërmarrni hapa për ta menaxhuar me ilaçe dhe ndryshime në stilin e jetës.

doctor measuring blood sugar young men
  • Simptomat e diabetit tip 2

Edhe pse njerëzit me diabet zakonisht kanë simptoma, shumë shpesh ato simptoma injorohen . Disa simptoma të diabetit përfshijnë:

Rritja e etjes dhe urinimit;

Rritja e urisë;

Ndjeheni të lodhur;

Shikim i turbullt;

Lakmi ose ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë ose në duar;

Dhembje që nuk shërohen;

Humbja e peshës pa shkak;

  • Shkaqet

Ju mund të zhvilloni diabet tip 2 në çdo moshë, madje edhe gjatë fëmijërisë. Sidoqoftë, ky lloj diabeti ndodh më shpesh te njerëzit e moshës mesatare dhe të moshuar. Tipi 2 është lloji më i zakonshëm i diabetit. Një histori familjare e diabetit, presionit të lartë të gjakut, mbipeshes dhe të qenit joaktiv mund të rrisë shanset tuaja për të zhvilluar sëmundjen. Gratë që kanë një histori të diabetit gestacional, i cili mund të zhvillohet gjatë shtatëzanisë, gjithashtu janë në rrezik të shtuar.

Mjeku shpesh do të diagnostikojë dhe trajtojë diabetin e tipit 2. Sidoqoftë, ata mund t’ju referojnë tek një specialist i diabetit, i quajtur endokrinolog.

  • Komplikimet

Nivelet e larta të glukozës në gjak mund të kenë një efekt të rëndë në trup.

kolana e librave

  • Çështjet mund të përfshihen janë:

Sëmundje të zemrës dhe goditje në tru;

Sëmundja e veshkave;

Problemet me vizionin;

Problemet me këmbët;

Dëmtimi nervor;

Probleme seksuale dhe fshikëza;

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe problemet e tjera dentare;

  • Parandalimi

Ka lajme të mira për njerëzit në rrezik për diabetin tip 2. Ju mund ta parandaloni ose vononi sëmundjen me ndryshime të shëndetshme të jetesës, sipas gjetjeve të studimit të Programit të Parandalimit të Diabetit. Kjo përfshin njerëzit me prediabet, një gjendje ku niveli i glukozës në gjak është më i lartë se normal, por jo aq i lartë sa të diagnostikohet si diabet.

Marrja e hapave të vegjël, të tilla si të hani më pak dhe të lëvizni më shumë për të humbur peshë, mund t’ju ndihmojnë të parandaloni ose vononi diabetin e tipit 2 dhe problemet shëndetësore të lidhura.

Vendosni një qëllim humbje peshe. Nëse jeni mbipeshë, vendosni një qëllim humbje peshe që mund të arrini. Mundohuni të humbni të paktën 5-10 përqind të peshës suaj aktuale. Për shembull, nëse peshoni 100 kg, vini një qëllim 10 për qind humbje peshe do të thotë që do të përpiqeni të humbni 10 kg.

Ndiqni një plan të shëndetshëm të ushqimit për humbje peshe. Hulumtimet tregojnë se ju mund të parandaloni ose vononi llojin 2 duke humbur peshë duke ndjekur një plan të ngrënies me pak kalori dhe duke qenë më aktivë çdo ditë.

Lëvizni më shumë. Filloni ngadalë dhe shtoni më shumë aktivitete derisa të bëni të paktën 30 minuta aktivitet fizik, si një shëtitje e shpejtë, pesë ditë në javë.