MENU
klinika

Ndikimi i luftës SHBA-Kinë

Merkel po fsheh kokën në rërë…

05.08.2019 - 20:03

Sebastian Dullien nga Instituti për Makroekonomi dhe Hulumtim i Ciklit të Biznesit ka akuzuar Kancelaren gjermane se po fsheh kokën në rërë kur bëhet fjalë për  ndikimin e luftës mbi tarifat midis Uashingtonit dhe Pekinit, për të cilat ai pretendon se tashmë ka pasur një efekt të dëmshëm në Berlin.

Kur u pyet për situatën aktuale ekonomike në Berlin ai tha: “Ekonomia gjermane aktualisht është duke u varur në një fije”. Duke iu referuar përplasjes mes Xi Jinping dhe Donald Trump, ai shtoi: “Ne kemi një zhvillim që nuk e kemi pasur kurrë në ngritjet e mëparshme, domethënë që në të vërtetë cikli industrial ka rënë tashmë, kjo vjen kryesisht nga kërkesa e dobët e eksportit”.

Ai shtoi: “Mosmarrëveshjet globale tregtare tashmë goditën Gjermaninë. Edhe pse ne ende nuk kemi ndonjë tarifë të rëndësishme ndëshkuese për produktet gjermane, lufta tregtare midis SHBA dhe Kinës po ndikon gjithashtu në industrinë gjermane”.

Ai nuk ishte në gjendje të përgjigjej nëse Presidenti Trump do të arrinte rezultatin përfundimtar të ekuilibruar të tregtisë që po kërkonte me Kinën. “Ajo që Donald Trump po arrin, natyrisht, është të dëmtojë Kinën. Dhe unë mendoj se një nga qëllimet e tij është të dëmtojë Kinën, sepse nuk duhet të harrojmë, kjo nuk ka të bëjë vetëm me ekonominë, por ka të bëjë me gjeopolitikën”, tha ai.

Ai shtoi: “Megjithëse ne ende nuk kemi zvogëluar pabarazitë e tregtisë së jashtme, rritja e rritjes u mbështet së paku nga konsumi dhe investimet në ndërtim. Por këtu mungon një shtyllë, të cilat janë investimet publike.

Në fund ai i bëri thirrje Angela Merkelit të ndërhynte.

Ai tha: “Shpresa ime do të ishte që qeveria tani, kur situata të bëhet më serioze, qeveria ndalon së u marri me shumë detaje dhe të përqëndrohet në detyrat e mëdha të vendit “.