MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Ndjenjë gërvishtëse? Keni diçka në s

24.08.2019 - 15:42
  • Çfarë është syri i thatë?

Sëmundja e syve të thatë, ose syri i thatë, ndodh kur sasia ose cilësia e lotëve nuk arrin ta mbajë lagësht sipërfaqen e syrit.

Lotët janë një përzierje komplekse e vajrave yndyrorë, ujit, mukusit dhe më shumë se 1.500 proteinave të ndryshme. Ata e mbajnë sipërfaqen e syrit të lëmuar dhe të mbrojtur nga mjedisi, dhe nga bakteret ose viruset që mund të shkaktojnë sëmundje.

  • Shkaqet

Syri i thatë mund të ndodhë kur prodhoni më pak lot ose kur lotët thahen shumë shpejt. Disa ilaçe, plakja, rosacea, çrregullime autoimune dhe alergjitë mund të kontribuojnë në tharjen e syve.

  • Kush e merr?

Syri i thatë prek shumë njerëz. Rreziku i zhvillimit të syrit të thatë rritet ndërsa plakemi. Gratë kanë më shumë gjasa ta marrin atë sesa burrat.

  • Simptomat

Syri i thatë shkakton një ndjenjë gërvishtëse, si diçka është në sy. Simptoma të tjera përfshijnë goditje ose djegie, lotim të tepërt pas periudhave të thatësisë, shkarkimit, dhimbjes dhe skuqjes.

Njerëzit me sy të thatë madje mund të kenë shikim të paqartë dhe të ndjehen sikur qepallat e tyre janë të rënda.

kolana e librave

  • Trajtimi

Ilaçet pa recetë: Ju mund të trajtoni simptoma të buta të syrit të thatë me ilaçe si lot artificial, xhel dhe shplarës të të ndryshëm me origjinë bimore si psh me kamomil. Këto nuk kërkojnë recetë.

Ilaçet me recetë për sytë e thatë: Ciklosporina dhe lifitegrast janë ilaçet e vetme pa recetë të aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Sh.B.A (FDA) për trajtimin e syrit të thatë. Mjekët e syrit gjithashtu mund të përshkruajnë pika steroide të syrit mbi baza afatshkurtra për të zvogëluar ënjtjen.

  • Pajisjet:

FDA gjithashtu ka aprovuar pajisje që ofrojnë lehtësim të përkohshëm nga syri i thatë duke stimuluar gjëndrat dhe nervat që kontrollojnë prodhimin e lotëve. Këto janë të përshkruara nga një mjek.

  • Opsionet kirurgjikale:

Një mjek syri mund të vendos disa tuba  në kanalet tuaja të lotit për të ndihmuar në bllokimin ose bllokimin e tyre të pjesshëm të tyre. Kjo parandalon që lëngu të thahet nga syri.

Në raste të rënda, mjeku mund të ketë nevojë të mbyllë kanalet e lotit përgjithmonë me operacion.