MENU
klinika

The Economist

Në Afganistan më shumë dhunë e vrasje se në Siri

20.08.2019 - 12:36

Në 19 gushti afganët shënuan 100 vjet pavarësi nga Britania. Ata kanë më shumë për të protestuar sesa për të festuar: vendi i tyre nuk e njeh paqen për 40 vjet.

Problemet moderne të Afganistanit filluan në vitin 1979, kur Bashkimi Sovjetik pushtoi për të mbështetur një regjim komunist.

Si përgjigje, Amerika financoi rebelët muxhahedinë, duke përshkallëzuar një luftë të përgjakshme. Tërheqja sovjetike në vitin 1989 u pasua me luftime midis komandantëve të luftës, dhe më pas nga sundimi brutal i Talibanëve, një grup islamik që pushtoi pjesën më të madhe të vendit.

Pasi Al-Kaeda komplotoi sulmet e 11 shtatorit 2001 nga kampe afgane, Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj pushtuan. Trupat e udhëhequra nga NATO janë vendosur atje që nga viti 2003. Negociatorët amerikanë dhe talebanët kohët e fundit kanë zhvilluar bisedime për një marrëveshje paqeje, por qeveria afgane ende nuk duhet të marrë pjesë zyrtarisht.

Perëndimorët shpesh supozojnë se lufta ishte më e ashpër në 2010, kur numri i vdekjeve vjetore për forcat e NATO arriti në 710. Koalicioni është tërhequr që nga ajo kohë, me numrin e trupave amerikane që bien nga 100,000 në 14,000. Si rezultat, vetëm 94 ushtarë të NATO-s kanë vdekur që nga fillimi i vitit 2015. Donald Trump dëshiron një dalje të plotë deri në vitin 2020.

Kjo vështirë se reflekton një mision të arritur. Dhuna midis Afganëve është rritur gjatë tërheqjes së NATO-s.

Në 2018 rreth 25,000 njerëz u vranë në konflikt, më shumë të paktën në fillim të viteve 1990, periudha më e hershme në të cilën disponohen regjistrime të hollësishme bazuar në raporte bashkëkohore. Ky numër është më i madh se 20,000 ose më shumë që vdiqën vitin e kaluar në Siri, ku dhuna është pakësuar.

Duke u përballur me më pak presion nga NATO, Talibanët po mposhtin ushtrinë afgane. Një shumicë e afganëve tani jetojnë në zona të kontrolluara ose të kontestuar nga Talibanët, sipas revistës Long War Journal, një faqe interneti që ndjek konfliktin.

Afganistani është i vetmi vend në Azi ose Lindjen e Mesme ku njerëzit janë akoma më të varfër nga sa njerëzit ishin të gjallë në 1950.

Burimet: Gallup; Projekti Maddison; Instituti i Kërkimit të Paqes Oslo; Programi i të Dhënave të Konflikteve në Uppsala; Banka Boterore

The Economist