MENU
klinika

Paralajmërimet e Kinës

Në Hong-Kong, kriza më e keqe që nga viti 1977

07.08.2019 - 15:13

Australianët që udhëtojnë në Hong Kong janë paralajmëruar të kenë shumë kujdespasi Kina tha që Hong-Kongu po përballet me krizën më të keqe që kur ish-kolonia britanike u kthye në 1997.

Departamenti Australian për Punë të Jashtme dhe Tregti (Dfat) tha: “Ekziston rreziku i konfrontimit të dhunshëm midis protestuesve dhe policisë, ose individëve të lidhur me kriminelët, veçanërisht në protesta të paautorizuara.

Zhang Xiaoming, një nga zyrtarët më të vjetër kinezë që mbikëqyr punët e Hong Kongut, foli për këtë çështje në një takim në qytetin jugor kinez të Shenzhen për të diskutuar krizën.

“Qeveria qendrore është shumë e shqetësuar për situatën e Hong Kongut, dhe është duke u përpjekur të studiojë, të marrë vendime dhe marrëveshje nga një nivel strategjik dhe gjithëpërfshirës,” tha Zhang.

Të martën mbrëma policia e Hong Kongut u përlesh me rreth 100 protestues dhe banorë të rrethit të klasës punëtore të Shamshuipo pasi një drejtues i sindikatës studentore u arrestua.

Policia e mbajti Keith Fong nën akuzën e posedimit të një arme fyese, sipas faqes në Facebook të Unionit Studentor të Universitetit Baptist të Hong Kongut, i cili akuzoi policinë për trillimin e akuzës me qëllim arrestimin e njerëzve në mënyrë arbitrare dhe kërkoi lirimin e tij të menjëhershëm.

Hong Kongu është në javën e tij të nëntë të protestave masive të njëpasnjëshme.  Protestat filluan në kundërshtim me një ligj ekstradimi tani të pezulluar, i cili do të lejonte që të dyshuarit të gjykohen në gjykatat kineze.

 

Më shumë se 5 milion njerëz vizituan Hong Kongun në qershor të këtij viti, nga të cilët rreth 80% ishin nga Kina kontinentale.

Shifrat e qershorit nga Bordi i Turizmit në Hong Kong treguan se numrat e vizitorëve në të vërtetë u rritën 8.5% krahasuar me të njëjtën kohë vitin e kaluar. Sidoqoftë, Jason Wong Chun-tat, kryetari i Këshillit të Industrisë së Udhëtimit në Hong Kong, tha se shumë vizitorë ishin prekur rëndë nga protestat.