MENU
klinika

Kujdes!

Nëse keni këtë problem, kontrollohuni urgjentisht!

23.08.2019 - 14:57

Endofalmitisi është infeksion brenda syrit. Është një urgjencë mjekësore.

Kirurgjia në sy, dëmtimi i syrit ose infeksioni në rrjedhën e gjakut mund të shkaktojnë infeksionin.

Mund të ndodhin dhimbje të forta në sy, skuqje të syrit dhe humbje të shikimit.

Kulturat merren nga lëngjet e syve, dhe antibiotikët jepen sa më shpejt të jetë e mundur.

Endofalmitisi është i pazakontë. Ajo është shkaktuar nga organizmat që kanë hyrë në sy përmes një prerje kirurgjikale ose një dëmtimi të zverkut të syrit, ose, më rrallë, kanë udhëtuar nëpër rrjedhën e gjakut në sy.

Infeksioni në rrjedhën e gjakut ka shumë shkaqe të mundshme, të tilla si procedurat dentare, abuzimi intravenoz i me drogë, një abscesi (një xhep me qelb), ulçera të lëkurës, infeksione të tilla si pneumonia ose sepsë, ose kirurgji kudo në trup.

alergji-ne-syte-konica.al

Infeksioni zakonisht është për shkak të baktereve (të tilla si Staphylococcus aureus), por kërpudhat ose protozoa gjithashtu mund të jenë përgjegjës.

Viruset gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione të gjera në sy, por këto zakonisht nuk klasifikohen si endofalmitis.

  • Simptomat

Simptomat e endofalmitisit mund të jenë të rënda dhe përfshijnë dhimbje të forta në sy, skuqje në të bardhën e syrit, ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës së ndritshme, ulje të shikimit dhe herë pas here ënjtje të qepallës.

  • Diagnoza

Ekzaminimi i mjekut për syrin;

Kulturat e mostrave nga syri;

kolana e librave

Ndonjëherë kulturat e gjakut dhe urinës;

Diagnoza e endofalmitis bazohet në simptomat, një ekzaminim të syrit dhe kulturave për të identifikuar organizmin që shkakton infeksionin.

Kulturat mund të merren nga lëngu brenda pjesës së përparme të syrit, i quajtur ndryshe edhe humor ujor dhe humori i qelqit (substanca e qelqtë që mbush pjesën e pasme të qafës së syrit, e quajtur edhe vitrit) për të përcaktuar se cilët organizëm po shkaktojnë infeksion dhe cilat ilaçe janë më aktive kundër tyre. Njerëzit gjithashtu mund të kenë nevojë për kultura të gjakut dhe urinës.

  • Prognoza

Edhe me trajtimin e hershëm dhe të duhur, prognoza për vizionin shpesh është e dobët.

  • Trajtimi

Antibiotikët;

Ndonjëherë kortikosteroidet ose operacioni;

Endofalmiti është një urgjencë mjekësore;

Trajtimi i menjëhershëm me antibiotikë zakonisht është i nevojshëm për të ruajtur shikimin dhe për të mbrojtur shëndetin e syrit.

kontrollet-e-syve
kontrollet-e-syve

Një vonesë madje edhe për disa orë mund të rezultojë në humbje të pakthyeshme të shikimit në raste ekstreme. Zgjedhja e antibiotikut mund të rregullohet në varësi të organizmit që konstatohet se po shkakton endofhtalmitin. Antibiotikët mund të injektohen në sy, të jepën nga vena (intravenoze), ose nga të dy.

Personave që kanë vizion shumë të dobët kur shihen nga një mjek mund t’u jepen kortikosteroide ose të bëjnë operacion. Kortikosteroidet mund të jepen me gojë për disa ditë pas injektimit të antibiotikut, ose, më rrallë, ato mund të injektohen në sy.

Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për të hequr indet e infektuara nga brenda syrit, gjë që mund të përmirësojë shanset për ndalimin e infeksionit.