MENU
klinika

Kujdes!

Nëse ky infeksion prek djemtë mund të jetë shumë i rrezikshem!

06.08.2019 - 17:27

Orkiti është infeksion i testeve, më shpesh nga një virus i tillë si shytat.

Orkiti zakonisht shkaktohet nga një virus.

Ekzaminimi i një mjeku dhe urinaliza përdoren për të diagnostikuar orkitin.

Trajtimi i orkitit përfshin pushimin në shtrat dhe masa për lehtësimin e dhimbjes.

Orkiti shkaktohet më shpesh nga një virus, zakonisht virusi i shytave. Rrallëherë, ajo shkaktohet nga infeksione të tjera. Rreth 20-25% e burrave që kanë shyta zhvillojnë orkitin. Shumica e rasteve të orkitit të shytave ndodhin tek djemtë më të rinj se 10 vjeç.

Orkiti mund të prekë një test ose të dy testet.

Orkiti afatgjatë, mund të bëjë që testikujt të zvogëlohen, por zakonisht nuk ul prodhimin e testosteronit të hormonit mashkullor. Orkiti mund të zvogëlojë pjellorinë, veçanërisht nëse prek të dy testet dhe / ose shfaqet pas pubertetit. Sidoqoftë, infertiliteti është i rrallë.

  • Simptomat

Në djem ose burra me shyta, orkiti zhvillohet midis 4 dhe 7 ditëve pas ënjtjes së gjëndrës së pështymës. Testikujt fryhet dhe është e dhimbshme. Ndonjëherë preken të dy testet. Mund të shfaqen edhe ethe, të vjella, dhimbje koke dhe dhimbje muskulore.

kolana e librave

Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Testet e urinës dhe testet e gjakut;

Orkiti zakonisht diagnostikohet me ekzaminim fizik. Ndonjëherë bëhen teste të gjakut dhe urinalizë për të identifikuar virusin e shytave ose infeksioneve të tjera. Ndonjëherë ultrasonografia Doppler përdoret urgjentisht për të vlerësuar rrjedhjen e gjakut (për të përjashtuar rrotullimin e testikulit, i cili është një emergjencë).

infeksioni shigella-konica.al
  • Trajtimi

Masat për lehtësimin e dhimbjes;

Ndonjëherë antibiotikët;

Orkiti zakonisht trajtohet me pushim në shtrat, qetësues të dhimbjes dhe pako akulli të aplikuara në vendet ku ka dhimbje.

Infeksionet bakteriale trajtohen me antibiotikë të duhur.