MENU
klinika

Duke filluar nga këmbët...

Nëse vuani nga diabeti, kjo procedurë është domosdoshmëri

31.08.2019 - 19:53

Kujdesi i mirë për këmbët është thelbësor për njerëzit me diabet, thotë një kirurg i këmbëve.

Diabeti mund të shkaktojë dëmtim nervor që ëon në një humbje të ndjesisë në këmbë, duke e bërë të vështirë të ndjeni plagë, fshikëza ose lëndime, shpjegoi Dr. John Giurini. Ai është shefi i operacionit podiatrik në Qendrën Mjekësore në Boston.

Diabeti gjithashtu mund të zvogëlojë furnizimin me gjak të këmbëve, duke e bërë të vështirë shërimin e lëndimeve.

Njerëzit me diabet duhet të inspektojnë rregullisht këmbët, tha Giurini. Koha më e mirë është menjëherë pas dushit ndërsa thani këmbët ose në fund të ditës kur hiqni ëorapet dhe këpucët.

Nëse vëreni një flluskë, aplikoni një garzë  të pastër me një antiseptik, qëndroni larg këmbës dhe kontaktoni mjekun  ,tha Giurini në një njoftim për një qendër mjekësore.

Kontrolloni mirë materialin e këpucëve  përpara se t’i vishni , për gjëra të tilla si gurë, guralecë dhe mbeturina të tjera që mund të shkaktojnë acarim të këmbës.

Për shkak të mungesës së ndjesisë në këmbë , ju mund të mos jeni në gjendje t’i ndjeni këto objekte, shpjegoi ai.

Pacientët me rrezik të lartë duhet të shihen nga një specialist i kujdesit të këmbëve ëdo tre muaj, tha Giurini.

Pacientët me rrezik të lartë përfshijnë ata me ndjesi ose qarkullim anormal, ose ata me deformime në këmbë.