MENU
klinika

The Guardian

Nuk është koha për të luajtur poker me Brexit

11.08.2019 - 08:41

Kur ai u bë kryeministër, Boris Johnson pati një mundësi dhe përgjegjësi të madhe për të ribashkuar vendin tonë të përçarë.

Johnson mund të kishte bindur mbështetësit më extreme të Brexit në partinë e tij që ata duhet të bënin kompromis me ata që votuan që të qëndronin në BE. Ka shumë bashkësi të vogla, urbane dhe etnike të pakicave në të gjithë Britaninë, të cilët janë të tmerruara për të ardhmen. Johnson mund të kishte zgjedhur të përdorte postin e tij si kryeministër i ri për të ‘shëruar’ përçarjet, sesa t’i zgjerojnë ato.

Por kryeministri ka zgjedhur një rrugë shumë më të rrezikshme.

Ai e ka bërë të qartë që ai synon një Brexit pa marrëveshje më 31 tetor, i cili do të ishte katastrofik. Ai po refuzon të takojë liderët e BE-së madje të diskutojë për një marrëveshje.

Në vend që të zhdukte përçarjet në Britani, ai ka zgjedhur ta çojë njërën anë në betejë kundër tjetrës.

Është e dokumentuar mirë që Boris Johnson do të thotë ose të bëjë ndonjë gjë nëse ai beson se është në interesin e tij personal, përfshirë injorimin e interesave të vendit.

Ai tani ka vendosur që është në interesin e tij personal që të ndjekë një Brexit ekstremisht të vështirë, çfarëdo që të jetë kostoja. Kjo është qeveria më ekstreme e djathtë që çdokush mund të kujtojë, dhe përfaqësuesit e saj pasqyrojnë më nga afër besimet shoqërore të viteve ’30 sesa pikëpamjet e Britanisë moderne dhe të hapur.

Parlamenti britanik po lë të kuptohet se ata janë të gatshëm të përdorin mjetet më jodemokratike dhe antikushtetuese të mundshme për të siguruar Brexit pa marrëveshje.

Shpejtësia me të cilën një Brexit pa marrëveshje ka lëvizur nga të qenit e paimagjinueshme në tejet të mundshme do të thotë që ne duhet të vazhdojmë të përsërisim që ky do të ishte një rezultat katastrofik për të ardhmen e Britanisë. Do të na bënte më të varfër, tani dhe për vitet në vazhdim. Do të shkaktonte përçarje afatshkurtra dhe afatgjata në të gjithë vendin. Kjo mund të rrezikojë procesin e brishtë të paqes në Irlandën Veriore. Do të na bënte të gjithë më pak të sigurt, dhe ndryshon mënyrën se si shihet vendi ynë në të gjithë botën. Dhe nuk është e nevojshme të thuash se këto janë fjalët e mia, këto janë thënë nga një listë e madhe njerëzish, që nga guvernatori i Bankës së Anglisë deri tek oficerët më të vjetër të policisë.

Është e gabuar të mendosh nëse Johnson me të vërtetë ndan pikëpamjet e politikanëve të tjerë të ekstremit të djathtë populist në të gjithë botën, që nga Trump deri tek Orbán dhe Le Pen, por është e padiskutueshme që ai ka vendosur të miratojë librin e tyre të lojërave.

Ekziston një arsye që presidenti amerikan e përshkroi atë si “Trumpin e Britanisë”, dhe pse ish-ndihmësi i Trump Steve Bannon kohët e fundit pranoi se ai kishte këshilluar kryeministrin e ri.

Pyetja urgjente që hasin tani njerëz si unë, të cilët besojnë se një Brexit pa marrëveshje duhet të ndalet me çdo kusht, është ajo që ne mund të bëjmë për të parandaluar që kjo qeveri të na drejtojë mbi skajin e shkëmbit pa marrëveshje.

Por nuk ka kohë për poker parlamentar. Ju ose jeni të përkushtuar të ndaloni Brexit pa marrëveshje, ose nuk jeni.

Ne nuk mund t’i besojmë qeverisë Johnson të luajë me të ardhmen e vendit tonë, kështu që deputetët duhet të ndërmarrin veprime vendimtare për të hequr pushtetin nga duart e qeverisë dhe t’i japin përsëri popullit britanik formën e një zgjedhjeje, para se të merren vendime të pakthyeshme.

 

Hapi i parë duhet të jetë një votim i menjëhershëm i mosbesimit në qeverinë e Johnson sapo parlamenti të kthehet në shtator.

Unë do të jap mbështetjen time të plotë për çdo përpjekje të nevojshme për të ndaluar një Brexit pa marrëveshje jodemokratike.

Kjo nuk ka të bëjë me politikën e partisë, është shumë më e madhe se ajo. Ka të bëjë me shpresën tonë që qeveria britanike do t’i shërbejë interesit tonë kombëtar dhe do të respektojë traditat tona më të dashura demokratike.

Britania është një demokraci e hapur, liberale dhe e jashtme, dhe ne duhet ta mbajmë atë të tillë. Kjo është arsyeja pse unë do të mbështes duke bërë gjithçka që kërkohet sipas ligjit përgjatë javëve të ardhshme për të ndaluar Boris Johnson të largojë Britaninë nga BE pa një marrëveshje, dhe për ta ndaluar atë duke zbatuar pikëpamjet e elementeve më ekstreme të partisë së tij mbi popullin britanik.

Sadiq Khan është krybashkiaku i Londrës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kryeministri i mundshëm britanik

Boris Johnson, lidhje me ish-aleatin e Trumpit?