MENU
klinika

Përdorimi i kësaj enzime

Për dështimin e zemrës, diabetin dhe çrregullime neurologjike

14.08.2019 - 13:23

Koenzima Q10 (ubiquinone) është një enzimë që prodhohet natyrshëm në trup. Merr pjesë në proceset e administrimit të energjisë të qelizave dhe ka një efekt antioksidues.

Antioksidantët mbrojnë qelizat nga dëmtimet nga radikalët e lirë, të cilët janë nënprodukte shumë aktivë kimikisht të aktivitetit normal të qelizave.

Nivelet e koenzimës Q10 duket se janë më të ulëta tek personat e moshuar dhe tek njerëzit me sëmundje kronike, siç janë problemet e zemrës, kanceri, sëmundja e Parkinsonit, diabeti, infeksioni i virusit të imunitetit të HIV (HIV) ose SIDA, dhe distrofitë muskulore. Sidoqoftë, nuk dihet nëse këto nivele të ulëta kontribuojnë në këto çrregullime.

Burime të pasura dietike të koenzimës Q10 janë mishi, peshku dhe vajrat vegjetale.

goditje ne zemer-konica.al
  • Pretendimet medicinale

Koenzima Q10 është duke u studiuar për përdorim te njerëzit me dështim të zemrës, diabeti dhe çrregullime degjenerative neurologjike, siç është sëmundja Parkinson.

Koenzima Q10 gjithashtu mund të ndihmojë në mbrojtjen e zemrës nga efektet toksike të disa ilaçeve të caktuara të kimioterapisë së kancerit (të tilla si doxorubicin dhe daunorubicin).

kolana e librave

Edhe pse disa studime paraprake sugjerojnë që koenzima Q10 mund të ketë veti mbrojtëse, nevojiten më shumë testime.

  • Efektet anësore të mundshme

Efektet anësore janë jo të zakonshme, por disa njerëz kanë simptoma të tretjes, të tilla si dhimbje barku, të përzjera, urth, diarre dhe të vjella, dhe simptoma të sistemit nervor qendror, si marramendje, ndjeshmëri të lehtë, nervozizëm dhe dhimbje koke.

Efektet e tjera anësore përfshijnë kruajtjen e lëkurës, skuqjen, humbjen e oreksit, lodhjen dhe simptomat e ngjashme me gripin.

  • Ndërveprimet e mundshme të ilaçeve

Koenzima Q10 mund të ulë përgjigjen ndaj warfarinës antikoagulante, e cila parandalon mpiksjen e gjakut.