MENU
klinika

Mësojeni këtu!

Pyesni veten nëse keni artrit reumatoid ose osteoartrit?

16.08.2019 - 17:44

Rishikoni përmbledhjet më poshtë nga Instituti Kombëtar i Artritit dhe Sëmundjeve Muskuloskeletale dhe të Lëkurës.

Sigurohuni që të këshilloheni me nëse mendoni se mund të keni një nga këto kushte.

  • Artrit rheumatoid

Artriti Reumatoid është një sëmundje autoimune, rezultat i sistemit imunitar që sulmon indet që lidhin nyjet e trupit.

Kjo shkakton dhimbje, ënjtje dhe ngurtësi në nyje dhe dhimbja shpesh është simetrike.

Eshtë më e zakonshme tek gratë dhe tek ato që janë të moshës së mesme, por mund të ndodhë me këdo.

kolana e librave

  • Osteoartriti

Osteoartriti ndodh me kalimin e kohës.

Është forma më e zakonshme e artritit, dhe zakonisht ndodh tek njerëzit e moshuar. Kërcet mbrojtëse në skajet e kockave lodhet ndërsa plakeni, duke e bërë të vështirë lëvizjen.

Zakonisht prek njërën anë të trupit. Osteoartriti mund të dëmtojë çdo nyje në trup, megjithëse më shpesh prek nyjet në duar, gjunjë, ijet dhe shpinë.