MENU
klinika

Washington Post

Samiti i G7 dështoi dhe vetë G7 po dështon

30.08.2019 - 13:02

Samiti i G7 tregon një sasi të madhe kohe, përpjekjesh dhe shpenzimesh të nevojshme për një ngjarje kaq të ndërlikuar.

Thjesht mendoni për sigurinë, logjistikën e udhëtimit, përgatitjen paraprake dhe miliona dollarë të panumërt për të sjellë të gjithë ata liderë botërorë së bashku për dhjetëra takime. Arsyetimi është se samiti i G7 paraqet një mundësi unike për vendet e fuqishme që të punojnë për të zgjidhur probleme të mëdha, të përbashkëta.

Por kur shikoni deklaratën e përbashkët të 264 fjalëve, dëgjoni konferencat e lajmeve dhe vëzhgoni udhëheqësit nga afër, nuk mund t’i shpëtoni përfundimit se ky samit i G-7 ishte një dështim.

Më e keqja është se dështimi i samitit tregon se G7 po dështon.

Mosmarrëveshja SHBA-Evropë lidhur me luftën tregtare të Presidentit Trump me Kinën nuk u ndërpre aspak.

Zyrtarët e SHBA gjithashtu thanë që Macron po luante një lojë të dyfishtë për çështjen e ripranimit të Rusisë në G7. Trump tha se shumë njerëz në samit mbështesin thirrjen e tij që Vladimir Putin të marrë pjesë vitin e ardhshëm, kur Trump do të presë samitin. Trump po i referohej Macron, i cili i ka thënë privatisht Trump se e mbështet idenë, sipas zyrtarëve.

Në një darkë private në samit, udhëheqësit e Britanisë, Gjermanisë dhe Kanadasë kundërshtuan të ripranonin Rusinë, sepse Putin nuk i ka respektuar premtimet e tij lidhur me Ukrainën, thanë zyrtarët. Publikisht, Macron ende mbështet këtë pozicion.

Projektet e tjera të Macron në samitin e G-7 ishin gjithashtu dështime. Trump nuk u paraqit as në takimin lidhur me klimën. Shtatë nga ekonomitë më të fuqishme të industrializuara në botë mund të grumbullonin vetëm 20 milion dollarë për të ndihmuar në shpëtimin e pyjeve të Amazonës, dhe madje kjo u refuzua nga presidenti i Brazilit.

 

Macron nuk u përpoq as të krijonte një deklaratë të përbashkët, duke e quajtur atë “të pakuptimtë”. Kjo është e kuptueshme pasi Trump nuk nënshkroi deklaratën e G-7 të vitit të kaluar në Kanada.

Në fund të fundit, G7 janë i vetmi grup kombesh me aftësi dhe dëshirë për të trajtuar sfidat gjeneruese me të cilat përballet bota sot, kryesisht ndryshimin e klimës dhe rritjen e Kinës ekonomikisht agresive dhe gjithnjë e më autoritare.

Slogani i Macron për këtë samit të G-7 ishte “Është koha për të vepruar.” Aksioni i nevojshëm është të reformojë dhe rindërtojë institucionet që kanë mbështetur stabilitetin dhe prosperitetin global për 75 vitet e kaluara, të cilat tani janë jofunksionale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN