MENU
klinika

Ja cfarë duhet të bëni!

Si ta kuptoni nëse foshnja juaj ka dhimbje në vesh?

25.08.2019 - 16:41

Fillimi i dimrit shpesh nënkupton pjesën më të keqe të sezonit të ftohjes dhe gripit, dhe me këtë, infeksionin e frikshëm të veshit.

Një infeksion i veshit është një infeksion bakterial ose viral që prek veshin e mesëm. Infeksioni është shpesh i dhimbshëm, sepse krijon presion në hapësirën e vogël midis daulls së veshit dhe shpinës së fytit (tubi eustachian).

Fatkeqësisht, infeksionet e veshit prekin fëmijët e vegjël më shumë se të tjerët. Tubat Eustachian janë më të vegjël tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, duke e bërë më të vështirë që lëngu të thahet nga veshi. Kur tubat bllokohen me mukozë, ajo krijon presion në vesh.

Për shkak se sistemi imunitar i një fëmije nuk është aq i zhvilluar sa ai i një të rrituri, mund të jetë më e vështirë për të luftuar një dhimbje të fytit, ftohjes ose frymëmarrjes që mund të bllokojë lëngun pas veshit.

Fëmijët e më të mëdhenj dhe të rriturit gjithashtu mund të marrin infeksione në vesh, por ato janë më pak të zakonshme sepse tubat e tyre eustachian janë më të mëdhenj dhe të pjerrët, kështu që ata kullojnë lëngun më mirë.

  • Çfarë duhet të kërkoni tek fëmija juaj?

Nëse fëmija nuk është mjaft i rritur për të komunikuar dhimbjen , këtu janë disa shenja për të kërkuar:

Tërheqje në vesh (ët);

Irritueshmëria dhe të qarët më shumë se zakonisht;

Probleme me gjumin;

Ethet (sidomos tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël);

Lëngu që derdhet nga veshi;

Humbja e ekuilibrit;

Vështirësi në dëgjimin ose përgjigjen ndaj tingujve të qetë;

Mjeku i fëmijës mund të kontrollojë infeksionin e veshit duke përdorur një otoskop. Mjeti i ndezur tregon skuqje në vesh, lëng, ose më pak të ngjarë, një dëmtim në vesh.

kolana e librave

Ata zakonisht do të pyesin nëse fëmija ka pasur hundë, kollë apo ethe, pasi virusi ose bakteret që shkaktojnë ftohjen mund të përhapet në veshin e mesëm.

  • Çfarë duhet të bëni?

Disa infeksione të veshit pastrohen vetë. Sidoqoftë, nëse përshkruhet një antibiotik, është e rëndësishme që fëmija të marrë ilaçin për tërë kohën që ju këshillon mjeku. Trajtimi tipik zgjat shtatë deri në 10 ditë.

Nëse fëmija ka infeksione të përsëritura në vesh, mjeku mund të sugjerojë kullimin e veshit me tuba të vegjël ventilimi. Tubat përmirësojnë rrjedhën e ajrit dhe parandalojnë rezervimin e lëngjeve në veshin e mesëm, në mënyrë që fëmija të dëgjojë më mirë.

Ulja e rrezikut.

Këtu janë ide për të ndihmuar fëmijën të kalojë gjatë dimrit pa ndonjë infeksion në vesh:

Qëndroni të azhurnuar me të gjitha vaksinimet, duke përfshirë edhe vaksinën e gripit.

Lani duart shpesh.

Shmangni tymin e cigares, pasi studimet tregojnë se foshnjat që janë rreth duhanpirësit kanë më shumë infeksione në vesh.

Kufizoni ekspozimin e fëmijës ndaj shokëve të sëmurë.

Shmangni shishet për fëmijë në krevat fëmijësh, pasi lëngu mund të kthehet rastësisht në veshin e mesëm.

Studiuesit po eksplorojnë vaksinat kundër disa prej baktereve dhe viruseve më të zakonshëm që shkaktojnë infeksione të veshit të mesëm.

Ata po mësojnë më shumë rreth kolonive të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve, të quajtura biofilma, që janë në veshët e mesëm të shumicës së fëmijëve që kanë infeksione të shumta në vesh.

Kufizimi i ushqyesve që rritin biofilmat mund të luftojnë bakteret.