MENU
klinika

Editorial i Washington Post

Si të ndalojnë amerikanët ndërhyrjen e Putinit në zgjedhje…

03.08.2019 - 12:43

Kongresi po mendon çfarë për të mbrojtur më mirë zgjedhjet e SHBA-së.

Sens. Chris Van Hollen (D-Md.) Dhe Marco Rubio u kërkojnë kolegëve që negociojnë faturën e shpenzimeve për mbrojtjen e këtij viti për të përfshirë një ndryshim në legjislacion, që ata besojnë se do ta bënin Rusinë më pak të ngjarë të përsëriste ndërhyrjen e saj në zgjedhjet e vitit 2016.

Ideja e senatorëve për Deter Act do të impononte sanksione shtesë mbi borxhin sovran të Rusisë menjëherë dhe do t’i bënte ato të vështira për t’u hequr.

Van Hollen dhe Rubio në vend të kësaj sugjerojnë përgatitjen e sanksioneve që do të hynin në fuqi në rast të ndërhyrjes në të ardhmen. Është një strategji e zgjuar.

Çdo shtet që konsideron të ndërmarrë veprime agresive ndaj një tjetri peshon kostot e mundshme kundër fitimeve.

Përgjigja e SHBA-së ndaj keqpërdorimit rus nuk ka qenë e qëndrueshme ose e besueshme sa duhet për të ndryshuar llogaritjen e Vladimir Putinit.

Qortimi më i rreptë i Presidentit Trump për udhëheqësin e Kremlinit ka qenë një “Mos u përziej”, kështu që ndryshimi i ekuacionit varet nga Kongresi. Projekt-ligji do ta bënte Rusinë të vuante, pavarësisht nëse vendos të sulmojë përsëri, edhe nëse jo.

Van Hollen dhe Rubio, nga ana tjetër, do t’i jepnin Rusisë një arsye të qartë për t’u përmbajtur.

Sugjerimi i senatorëve ka një avantazh tjetër: Për shkak se ekziston një rezervë e vogël e borxhit sovran, ato do të përfshijnë një përmbledhje të dënimeve të tjera, përfshirë bllokimin e transaksioneve me sektorët e energjisë, bankare dhe mbrojtëse të Rusisë, si dhe sanksionimin e oligarkëve dhe figurave të tjera që marrin pjesë në çdo përpjekje ndërhyrjeje.

Rregullat Kërkojnë reklamim të fuqishëm në reklamat në internet.

Por nuk ka asnjë justifikim për të refuzuar të ndëshkosh një vend që sulmon demokracinë e SHBA-së.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga New York Times

Rusia duhet ndëshkuar…

"Nuk po respektohen votuesit"

Putin: Brexit duhet të vazhdojë