MENU
klinika

Së shpejti kryeministër?

Tanimë, të gjithë të frikësuar nga Salvini

23.08.2019 - 18:34

Forcat e ndryshme politike të Italisë janë të ndara kur bëhet fjalë për 100 gjëra, por po rrotullohen rreth një qendre të gravitetit: Matteo Salvini.

Para se të tërhiqej nga koalicioni këtë muaj, duke shkaktuar krizën, Salvini, ministri i brendshëm i Italisë dhe kreu i partisë Lidhja, përdori 15 muajt e tij në qeveri për të zhvilluar një fushatë zgjedhore të përhershme.

Në tërheqjen nga koalicioni, Salvini akuzoi Lëvizjen Pesë Yje për ekonominë jo dhe aq të mire. Salvini po garon për zgjedhje të parakohshme në të cilat Lidhja mund të dalë e para, duke krijuar qeverinë e parë të djathtë ekstreme në një shtyllë të BE-së.

Kjo mundësi ka shkaktuar frikë jo vetëm tek liderët e BE-së, por në shumicën e partive politike të Italisë.

Presidenti italian Sergio Mattarella tha dje se ai do të mbështesë vetëm një koalicion të fortë të ri të aftë për të kaluar një votim besimi në Parlament; përndryshe, ai do të duhet të thërrasë zgjedhje të reja, një vendim për të cilin ai tha se nuk do të merrej lehtë. Koalicioni më i mundshëm alternativ do të ishte midis Lëvizjes Pesë Yje dhe Partisë Demokratike.

Nëse Salvini do të fitojë zgjedhjet ashtu siç dëshiron, kjo është e paqartë.

Nëse Lidhja është një lider, Salvini, pa parti, ose parti, platformën e së cilës ai e ndryshoi rrënjësisht, atëherë Lëvizja Pesë Yje është një parti pa një udhëheqës të qartë.

Nuk ka asnjë zgjidhje të lehtë për krizën e qeverisë. Italia është një vend mjaft konservator, por që nga rënia e partisë së ish kryeministrit Silvio Berlusconi Forza Italia, votuesit nuk kanë shumë mundësi për të zgjedhur.

Tani për tani, gjithçka që dimë është se Lëvizja Pesë Yje mund të bashkohet me Partinë Demokratike.

Një aleancë e tillë do ta forconte Salvinin. Qoftë në qeveri apo opozitë, ai di të shfrytëzojë situatën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përplasja mes koalicionit në pushtet

Conte sulmon Salvinin: I pabesë!