MENU
klinika

New York Times

Trump do të donte të ishte si ai…

30.08.2019 - 11:14

Në muajt e parë të presidencës së tij, Donald Trump e rrethoi veten me njerëz si John Kelly, Michael Flynn, H.R McMaster dhe Jim Mattis. Këta burra kishin ose u duk se kishin llojin e virtyteve burrërore që Trump i pëlqen të shohë tek vetja e vet: guxim, ashpërsi, luftë.

Por Jim Mattis është në të vërtetë e kundërta e Trump.  

Mattis është një njeri besnik ndaj të tjerëve dhe merr besnikëri mbrapsht nga ata që e rrethojnë.

Mattis ishte një student kolegji mediokër. Por më pas ai zbuloi Trupat Detare. Libri i tij i ri “Call Sign Chaos”, që ai shkroi me Bing West dhe i cili do të dalë javën e ardhshme, është menduar se do të jetë për udhëheqjen, por me të vërtetë ai ka në thelb dashurinë e Mattis për Korpusin Detar.

“Nëse nuk keni lexuar qindra libra, jeni funksionalisht analfabetë,” shkruan Mattis.

Ai gjithashtu është i gatshëm t’i nënshtrohet një institucioni. Trump është anti-institucional. Ai mendon se çdo organizatë ka të bëjë me veten e tij, dhe procedurat dhe traditat e çdo organizate duhet të funksionojnë sipas dëshirave të tij.

kolana e librave

Në karrierën e Mattis shohim diçka që shihej edhe në karrierën e shkëlqyer të George Marshall: Që ju duhet të punoni brenda një strukture për të qenë krijues. Të dy gjeneralët ishin njerëz të përkushtuar për shërbimin e tyre, megjithatë ata vazhdimisht po përpiqeshin të ndryshonin praktikat e saj për të ecur me kohën.

Mattis mezi e përmend Trump në këtë libër dhe nuk përshkruan atë që duhet të ketë qenë një nga detyrat vërtet sfiduese të jetës së tij, puna për Trump.

Ai nuk ka shkruar për Trump sepse nuk dëshiron të dëmtojë njerëzit që ende punojnë brenda administratës. Por, ai i tha Jeffrey Goldberg për The Atlantic: “Ka një periudhë për të cilën hesht. Nuk është e përjetshme. Nuk do të jetë përgjithmonë. ”

Ashtu si Goldberg, unë mendoj se do të ishte mirë që Mattis të përfundojë heshtjen e tij për Trump përpara zgjedhjeve të ardhshme. Votuesit kanë nevojë për perspektivën e tij për të gjykuar në lidhje me karakterin e liderit të tyre.

David Brooks ka qenë kolumnist me The Times që nga viti 2003.