MENU
klinika

Konsolidimi i sistemit presidencial

Veprimet e Erdogan, jashtë parashikimeve

02.08.2019 - 15:31

Pozicioni i kompromentuar i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim në pushtet të Turqisë (AKP) që nga inaugurimi i sistemit ekzekutiv presidencial vitin e kaluar ka çuar në diskutimin e vendosjes së kufijve të rinj në kompetencat e presidentit.

Por ky është një mendim i dëshiruar nga ana e opozitës, dhe Presidenti Rexhep Tajip Erdogan ka më shumë të ngjarë të konsolidojë sistemin e ri, tha gazetari veteran turk Murat Yetkin në një blog.

Turqia u zhvendos nga një parlament në sistemin ekzekutiv presidencial pas zgjedhjeve të mbajtura në qershor 2018. Sistemi i ri transferoi pushtetet e mëdha mbi qeverinë dhe shtetin në Erdogan.

Megjithëse parlamenti është degraduar kryesisht nën sistemin e ri, ai ende funksionon si kontroll kundër fuqisë së presidentit, duke e bërë kontrollin e presidencës dhe parlamentit të domosdoshëm për të qeverisur në mënyrë efektive.

AKP humbi shumicën e saj të thjeshtë në parlament në zgjedhjet e qershorit 2018. Spekulimet që Erdogani dëshironte t’i jepte fund besimit të partisë së tij në MHP, kanë çuar në bisedime për zbutjen e sistemit ekzekutiv presidencial, tha Yetkin.

Drejtuesit e opozitës kanë sugjeruar një zhvendosje në një sistem të stilit francez ose amerikan, apo edhe një kushtetutë të rishikuar që ringjall parlamentin si organi kryesor vendimmarrës, tha ai.

Ndikimi i MHP gjithashtu është zbehur, tha Yetkin. Udhëheqësi i partisë, Devlet Bahçeli, ka përdorur  taktika për të bërë thirrje për zgjedhje të parakohshme në të kaluarën, por ajo rrugë është e mbyllur pothuajse me siguri tani, pasi që Erdogan nuk ka asnjë arsye të mbajë zgjedhje derisa ato të ndodhin në 2023.

Udhëheqësi kryesor i Partisë Republikane të Opozitës Republikane Kemal Kemal Kılıçdaroğlu gjithashtu duket i kënaqur me sukseset e partisë së tij në zgjedhjet lokale, tha Yetkin.

Pra, Erdogan ka pak arsye për të hequr dorë nga fuqitë e tij, dhe ka gjasa të krijojë rregullore të reja për t’i konsoliduar ato, tha Yetkin.

Ahval