MENU
klinika

Ndiqni këshillat e Borës!

Vura re që ecja më dha më shumë energji!

25.08.2019 - 18:51

Bora bën ecje cdo ditë dhe kjon i jep asaj vetëbesim.

“Një mik i imi më pa që po ecja kohët e fundit dhe tha:‘ Vajzë, dukesh shumë mirë!” tha ajo.

Ecja ka ndihmuar gjithashtu Borën dhe anëtarët e familjes së saj të bëhen më të shëndetshëm.

“Njerëzit, përfshirë edhe mua, kanë vërejtur se ecja ka ulur presionin e tyre të gjakut, pesha ka rënë dhe ata kanë më shumë energji”.

Bora ndihmon drejtimin e një grupi ecjeje të komunitetit si pjesë e studimit të vlerësimit të shëndetit dhe nevojave të kardiovaskulare.

Ai synon të ndihmojë njerëzit të ndjekin më mirë ushqimin dhe ushtrimin e tyre, dhe në fund të fundit të përmirësojnë shëndetin e zemrës.

Si pjesë e studimit, Bora mori një ekzaminim fizik nga një doktor Maryland.

Ata e ekzaminuan atë për faktorët e rrezikut të sëmundjes së zemrës, si presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe gjendjet kronike të lidhura.

“Ata më ndoqën çdo hap dhe më shpjeguan gjithçka,” thotë Bora. “Ka qenë një syri i vërtetë për të qenë pjesë e programit.”

Ajo gjithashtu rekruton anëtarët e tjerë të komunitetit për të marrë pjesë në studimet e lidhura me ushtrimin fizik .

kolana e librave

Tani, më shumë se 100 banorë të zonës kanë marrë pjesë në studime gjatë gjashtë viteve të fundit. Shumë pjesëmarrës u bashkuan përmes bashkëpunimit nga kishat e zonës.

“Të punosh me këtë grup ka qenë një bekim,” thotë Bora.

“Njerëzit, përfshirë edhe mua, kanë vërejtur se ecja ka ulur presionin e tyre të gjakut, pesha e tyre ka rënë dhe ata kanë më shumë energji”.

Bora planifikon të vazhdojë të ecë dhe të përqëndrohet në shëndetin e saj, edhe kur ajo është duke u marë me studimin.

“Mundohem ta përhap fjalën sa më shumë,” thotë Bora.

“Nëse mund të jemi më të shëndetshëm, ne mund të ndihmojmë familjarët dhe njerëzit tanë të afërt të jenë më të shëndetshme.”

Këshilla e saj për të tjerët që janë duke kërkuar të ndjekin një mënyrë jetese më të shëndetshme është të marrin kohë për veten e tyre.

“Si gra, ne shpesh i vendosim njerëzit e tjerë në radhë të parë, dhe pastaj harrojmë veten,” thotë Bora.

“Sigurohuni që t’i jepni përparësi vetes.”